I gruppen ensamstående med barn uppger nästan var tredje (31,7 procent) i Brås rapport att de utsattes för någon av brottstyperna inom brott mot enskild person förra året. Foto: TT

Brå: Färre uppger att de har blivit utsatta för brott

Uppdaterad
Publicerad

Färre svenskar uppger att de har utsatts för brott, men det är stora skillnader i samhället och en särskilt utsatt grupp är ensamstående föräldrar. Det visar en ny trygghetsundersökning från Brå.

Myndigheten tycker sig även skönja pandemirelaterade effekter på den upplevda utsattheten i befolkningen.

På tisdagen presenterade Brottsförebyggande rådet, Brå, sin nationella trygghetsundersökning, NTU, för 2021.

Årets trygghetsundersökning visar att självrapporterad utsatthet för brott mot enskild person, exempelvis  fickstöld, personrån, hot, misshandel och sexualbrott, har minskat.

”Vi har hållit oss hemma”

20,2 procent av befolkningen mellan 16-84 år uppger att de under 2020 utsattes för brott mot enskild person. En minskning från 2019 då andelen var 22,6 procent. Nästan samtliga brottstyper som mäts i NTU har minskat.

– Sannolikt har pandemin påverkat utsattheten för brott, särskilt när det gäller brott som exempelvis personrån, fickstöld och misshandel på allmän plats. Vi har hållit oss hemma mer under pandemin vilket kan antas ha bidragit till att utsattheten för den typen av brott har minskat, säger Sofie Lifvin, utredare, Brå.

Försäljningsbedrägerier har däremot ökat något. Nätkränkningar ligger kvar på samma nivåer, omkring 2,5 procent.

Angående covid-19 skriver Brå i rapporten att resultaten som inkluderas i undersökningen sannolikt har påverkats av förändrade livsstilsmönster i samband med pandemin; ”Risken är därför stor att skillnader jämfört med tidigare år är av mer tillfällig karaktär, till följd av en tillfällig samhällelig förändring, och inte nödvändigtvis tecken på trendbrott.”

Stora skillnader

Men det råder fortsatt stora skillnader mellan könen, olika åldersgrupper och grupper i befolkningen.

Fler kvinnor än män uppger att de utsattes för brott, vilket enligt Brå beror på den stora skillnaden i utsatthet för sexualbrott. Vad gäller övriga brottstyper uppger män utsatthet i större utsträckning. Unga män mellan 16-19 år är exempelvis den grupp som i störst utsträckning uppger att de utsattes för misshandel och personrån under 2020 medan kvinnor 16-19 år och 20-24 år i störst utsträckning uppger att de utsattes för sexualbrott.

Kvinnor i den yngre åldersgruppen är även den grupp där andelen nätkränkningar sticker ut.

Brå lyfter också fram ensamstående med barn. I den gruppen uppger nästan var tredje att de utsattes för någon av brottstyperna inom brott mot enskild person förra året.

Över hälften, 52 procent, uppger därtill att man har ett stort förtroende för rättsväsendet som helhet, vilket är den högsta nivån sedan 2006 då NTU började genomföras. Förtroendet för polisen ar ökat fyra år i rad – från 42 till 58 procent mellan 2017 och 2021.

Fakta om NTU

Brå:s Nationella trygghetsundersökning, NTU, är en del av Sveriges officiella statistik.

Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för och erfaren­heter av rättsväsendet.

Den genomförs årligen och bygger på enkäter som skickas till ett urval av 200 000 personer i åldrarna 16-84 år. Av dessa har cirka 74 000 svarat. Undersökningen bedöms kunna representera den svenska befolkningen (16-84 år) relativt väl.

I kategorin ”brott mot enskild person” ingår misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort/kreditbedrägeri samt nätkränkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.