Bräckligt stöd i partiet för Hägglund

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av Kristdemokraternas lokala företrädare som svarat på SVT:s stora undersökning vill antingen att partiledaren Göran Hägglund avgår eller vill inte uttala sitt stöd för honom.

Stödet för Göran Hägglund är alltså bräckligt även om han stöds av en majoritet av de som svarat. Men det är en ganska smal majoritet som vill att han stannar som partiledare, 56,5 procent.

Resten vill att han avgår (28 procent) eller svarar vet ej (15,6 procent), det vill säga vill inte uttala sitt stöd för honom.

Rapport har skickat en enkät till samtliga 278 lokala ordföranden för Kristdemokraterna.

Alliansen har påverkat negativt

Totalt har 188 besvarat enkäten. Undersökningen slutfördes idag tisdag och har alltså genomförts under en period då både regeringens budgetproposition och ersättningen till fosterhemsbarnen har debatterats.

Utöver frågan om Göran Hägglund ska omväljas vid nästa riksting, som hålls i januari, har Rapport ställt flera frågor om partiets politik.

En majoritet av de som svarat, 53,5 procent, anser att samarbetet i den borgerliga alliansen påverkat Kristdemokraterna ganska eller mycket negativt. Bara 41,1 procent anser att alliansen varit ganska eller mycket positiv för KD.

Det här visar också partiledarens svåra läge. Göran Hägglund själv tycker att alliansen varit klart positiv för KD som parti, men hans lokala företrädare anser tvärtom att det är en belastning.

Den enskilt viktigaste orsaken till KD:s tillbakagång i opinionen är enligt undersökningen Moderaternas dominans i regeringen.

Av de som svarat ser sex av tio lokala ledare detta som huvudproblemet för partiet.

Sjukförsäkringen har varit negativ

Många av de som är kritiska mot Göran Hägglund tycker att han inte tagit för sig tillräckligt i regeringen och menar att Kristdemokraternas politik inte fått tillräckligt med genomslag inom regeringen.

Den förändrade sjukförsäkringen anses bland de lokala kristdemokraterna vara den enskilda politiska fråga som varit mest negativ för partiet.

Det anser 50 procent av de som svarat. Den andra frågan som pekas ut är debatten om sänkt skatt för pensionärer och den tredje är frågan om ersättning till fosterhemsbarnen. Också frågan om att tillåta samkönade äktenskap är negativ för KD, enligt enkäten.

Problemet för Göran Hägglund är att samtliga dessa frågor är politiska frågor som baseras på regeringens ställningstaganden, alltså sådana frågor där han enligt kritikerna i partiet inte har lyckats driva igenom Kristdemokraternas politik.

Ifrågasatts under lång tid

Göran Hägglund har ifrågasatts som partiledare under lång tid. Redan före valet 2010 kritiserades han internt för att vara alltför lojal mot den borgerliga alliansen.

Förändringarna i sjukförsäkringen, som kom att spela en viktig roll i valrörelsen, pekades ut som ett regeringsbeslut som starkt missgynnade Kristdemokraterna.

Efter valet förra året skärptes kritiken mot Hägglund. Det dåliga valresultatet och fortsatt svaga opinionssiffror underminerade hans ställning.

Men Göran Hägglund klarade krisen och återvaldes i somras som partiledare för Kristdemokraterna.Men redan i januari ska ett extra riksting hållas för att på nytt pröva partiledarens stöd i partiet.

Ett mirakel krävs

Med tanke på det bräckliga stödet för Hägglund, enligt den här undersökningen, är det i dag omöjligt att svara på om han kan överleva det extra rikstinget i januari.

Hans ambition är, säger han till Rapport, att leda partiet också över nästa val, men frågan är om inte partiets opinionsutveckling avgör den frågan.

Redan idag är Göran Hägglunds ställning som partiledare så försvagad att han får svårt att överleva om inte ett mirakel inträffar och Kristdemokraterna får ett snabbt uppsving i opinionen.

Mats Knutson

mats.knutson@svt.se

Inrikespolitisk kommentator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.