Foto: TT

Bråk om napp till nyfödda – barnläkare kritiska

Uppdaterad
Publicerad

Nya råd om att det är okej att ge napp redan till nyfödda möter kritik. Mammor riskerar att inte komma igång med amningen och barn att få för lite mat, enligt barnläkare och barnmorskor. Men Socialstyrelsen slår tillbaka.

Napp redan på BB? Ja, det är numera okej enligt Socialstyrelsen. Men tunga instanser inom professionen reagerar starkt. Företrädare för Svenska barnläkarföreningen och Svenska barnmorskeförbundet befarar att en ökande nappanvändning redan från start kommer att leda till att mammor som egentligen vill amma inte lyckas med det.

– För att amningen ska etableras krävs en väldigt tät stimulans av brösten. Om man i stället ger napp kommer barnet inte att lika ofta signalera att det behöver äta, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy, barnläkare och vetenskaplig sekreterare i Svenska barnläkarföreningen.

Svårt att avgöra

Enligt de nya råden, som är riktade till vårdpersonal, avråds från napp under barnets en till två första levnadsveckor bara om mamman har amningsproblem.

– Varken vi eller föräldrarna vet om amningen är tillräckligt god så pass tidigt i livet, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

Forskning har visat att nappanvändning kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Men det kan ändå inte motivera att ge napp de allra första veckorna, anser Edstedt Bonamy.

– Författarna till dessa studier säger själva att napp ska ges först när amningen är etablerad. Man ska också veta att det är oerhört ovanligt med plötslig spädbarnsdöd under den första levnadsmånaden.

Säkerhetsmarginal

Företrädarna kräver att myndigheterna formulerar om rådet. Men det är inte aktuellt, enligt Socialstyrelsen.

– Napp kan ha en skyddande effekt mot att små barn avlider i plötslig spädbarnsdöd. Det tycker vi väger väldigt tungt, säger enhetschef Annika Öquist.

De flesta fall av plötslig spädbarnsdöd inträffar mellan en och fem månaders ålder. Finns det stöd för att ge napp till nyfödda?

– Det finns barn som är äldre som avlider, och som är yngre. Därför satte vi en säkerhetsmarginal och pratar om att undvika napp de första en till två veckorna om man inte har en etablerad amning, säger Annika Öquist.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.