Foto: TT

”Sämre resultat i skolan statens fel”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som många efterlyser arbetsro för skolan utbryter nu ett nytt gräl om bristerna i undervisningen.

Eleverna presterar sämre, lärarna pressas för hårt och skillnaderna mellan skolorna ökar.

Utförsbacken började när skolan blev kommunal, slår en kommande utredning fast – och staten pekas ut som skyldig.

Pekar ut staten

Bristerna är kommunaliseringens fel – det är slutsatsen i en kommande utredning som pekar ut staten och tidigare regeringar som ansvariga för sämre resultat i skolan.

Slutsatserna i utredningen är tydliga. Det var statens fel att kommunaliseringen inte blev bra. Och det är kommunaliseringen som gett sämre resultat och större skillnader i skolan.

Utredningen presenteras på måndag, men SVT har tagit del av den.

Där är professor Leif Lewin skarp i sin kritik och menar att det är tidigare regeringars fel. Förutom att försämra resultaten i skolan har kommunaliseringen också försämrat lärarnas arbetssituation, skriver han.

Utredningen får kritik

Men redan innan utredningen offentliggjorts får den hård kritik.

– Utredningen hänger inte ihop. Bristerna är så många att vi inte har kunnat gå in på alla detaljer, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Han har suttit med i utredningens referensgrupp. Han menar att utredningen ägnar sig åt myter och åsikter mer än vetenskap.

– De senaste 20-25 åren har det skett väldigt stora förändringar inom skolan. Att då fokusera på just kommunaliseringen är fel, menar Andersson.

SVT har talat med flera som ingått i referensgruppen, och SKL är inte ensamma med kritiken mot att utredningen är ensidig.

Persson: Vill inte kommentera

1991, när kommunaliseringen genomfördes, låg svenska elevers resultat på internationell toppnivå. Därefter har resultaten sjunkit, vilket senast visade sig i undersökningen Pisa 2012. Sedan dess är debatten om skolan häftig.

Göran Persson (S), som drev igenom reformen som skolminister på 90-talet, har avböjt kommentarer.

Leif Lewin säger till SVT att han kommenterar sin utredning först på måndag då den publiceras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.