Bråk under demonstration i Stockholm

Publicerad

Bråk utbröt i dag i centrala Stockholm då en demonstration med två högerextrema grupper attackerades av medlemmar från bland annat vänsterextrema Antifacistisk aktion.

Sammanlagt var det ett par hundra demonstranter och motdemonstranter och polisen hade flera piketstyrkor och ridande polis på plats. Många visiterades och några knivar hittades.

Vid 14-tiden löstes demonstrationen upp och de högerextrema demonstranter- na motades ner i tunnelbanan. Av mot- demonstranterna forslades 44 bort och släpptes av vid Stadsgården.

Efter att demonstrationen, som inleddes på Norra Bantorget, avslutades på Odenplan bussades ett 30-tal högerextrema bort.

Många upprörda över polisens flathet
Det var dagen efter minneshögtiden för förintelsens offer som de två högerextrema grupperna höll sin demonstration som bland annat gick ut på att förneka förintelsen.

Allmänhetens upprördhet var stor över polisens flathet mot Hitlerhälsningar var stor på Odenplan i centrala Stockholm. Men ansvarigt befäl menade att det inte var en riktig hälsning som framfördes.

-De har ju en variant med näven och sedan har de armen i en annan vinkel. Det är en juridisk debatt var gränsen ska gå, säger avdelningschef Fredrik Nylén till Rapport.

Polisen fick släppa gripna
Trots att polisen slog en ring runt Odenplan drabbade demonstranter och antifascistiska motdemonstranter samman flera gånger. Polisen kände sig trängd och underbemannad och gripna personer släpptes igen för att polisen inte hade tillräckligt med resurser.

-Jag grep en själv som jag var tvungen att släppa för att vi var för få poliser och det var för våldsamt, säger Fredrik Nylén.

Våldsamheterna inleddes redan vid lunchtid när polisen grep flera antifascister för misshandel och våld mot tjänsteman. Men polisen fick också där kritik för att ha tagit till övervåld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.