Kraftig skogsbrand vid Rörbo utanför Sala i juni 2018. Foto: TT

Ovanligt många skogsbränder i år – men minskar över tid

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik från SOS Alarm visar att det inträffat ovanligt många skogsbränder under årets första halva. Men en historisk tillbakablick visar samtidigt att antalet skogsbränder i Sverige har minskat under de senaste decennierna.

Rapporterna om skogsbränder i Sverige har duggat tätt de senaste månaderna. Sala, Hagfors och Sollefteå är några av de kommuner som drabbats hårt.

Ny statistik från SOS alarm visar att det brunnit mer än vanligt i svenska skogar under årets första sex månader – åtminstone om man jämför med de fyra föregående åren.

Drygt 1 200 skogsbränder rapporterades in till SOS Alarm mellan 1 januari – 30 juni i år. Det kan jämföras med dryg 900 under motsvarande period föregående år, knappt 1 000 året dessförinnan och drygt 400 året innan det.

Minskat över tid

Men även om antalet bränder tycks vara många just i år visar en historisk tillbakablick samtidigt att skogsbränderna blivit färre i Sverige under de senaste decennierna.

– Vi har blivit bättre på att förutse riskerna, de flesta skogsbränderna kan faktiskt undvikas, säger Tinghai Ou, doktor i naturgeografi vid Göteborgs Univeristet och författare till studien ”Droughts and wildfires in Sweden”.

En tillbakablick i statistiken visar att såväl mängden bränder som ytan skog som brunnit i Sverige minskat under de senaste decennierna.

För att exemplifiera: Under de senaste 20 åren (1998-2017) har drygt  2 200 skogsbränder inträffat i Sverige årligen. Det kan jämföras med perioden 1955- 1979 när motsvarande antal var drygt 2 450 skogsbränder årligen (mellan åren 1980-1997 saknas statistik).

Samma mönster gäller för ytan skog som brinner. Under de senaste 20 åren har i snitt drygt 1 900 hektar mark brunnit per år (det inkluderar den omfattande branden i Västmanland 2014) medan motsvarande yta under perioden 1955 -1979 var omkring 3 550 hektar årligen.

Stora variationer

Samtidigt går det att se att antalet bränder tycks varierar relativt mycket mellan åren. Under första halvan av 1950-talet och under andra halvan av 1970-talet brann det exempelvis relativt lite i Sverige.

Något som har stor påverkan på bränderna är föga förvånande hur torrt det är i skog och mark. Särskilt viktigt är det om det är varmt under perioden april – maj efter att snön har smällt. Då ökar risken för skogsbränder under resten av året.

– Torkan förklarar mellan 30-40 procent av variationen, säger Tinghai Ou.

Just därför, menar han, kan skogsbränder komma att bli vanligare i framtiden om medeltemperaturen fortsätter att öka.

Å andra sidan orsakas den absoluta majoriteten av skogsbränderna av mänsklig aktivitet. Om vi lyckas riskminimera vårt beteende kan vi alltså ändå få bränderna att fortsätta minska.

– Faktum är att bara sju procent av skogsbränderna orsakas naturligt av blixtnedslag, resten är vi människor skyldiga till, säger Tinghai Ou.

Rapporterade skogsbränder till SOS Alarm

Så här många skogsbränder har rapporterats in till SOS Alarm under perioden 1 januari – 30 juni under de senaste fem åren.

2018 – 1 204 skogsbränder

2017 – 915 skogsbränder

2016 – 994 skogsbränder

2015 – 403 skogsbränder

2014 – 776 skogsbränder

Källa: SOS Alarm

Rättelse

I en tidigare version stod det att det  ”i dag brinner i snitt 2 000 hektar per år medan motsvarande yta under 1970-talet var omkring 6 000 hektar”.

Under mitten av 1970-talet brann visserligen över 6 000 hektar årligen under ett par år men för att ge en rättvisare bild av utvecklingen har tidsintervallen förlängts i denna uppdaterade verion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.