De italienska brandbekämpningsplanen lämnar Sverige under fredagen, men fyra plan kommer fortfarande vara på plats i Sverige. Foto: TT

Så länge stannar de utländska brandflygplanen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut med att de italienska brandbekämpningsplanen som bistått Sverige blivit omprioriterade till andra länder, men det finns fortfarande flera plan på plats i Sverige. Sannolikt stannar minst ett av planen en bit in i augusti.

Vid torsdagsförmiddagens pressträff sade Anneli Bergholm Söder, chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps operativa avdelning, att det kommer finnas flera utmaningar framåt eftersom de italienska brandbekämpningsplanen lämnar Sverige under fredagen.

– Vi ser en utmaning i och med att de italienska planen nu åker hem i helgen, sade hon då och fortsatte:

– Vi får inget fortsatt stöd från EU-länderna eftersom brandriskläget och pågående bränder finns nere i EU.

Fyra flygplan kvar i Sverige

Sverige kommer dock inte stå utan brandflyg enbart för att de italienska planen omprioriteras. Under gårdagen anlände två franska plan till Sverige igen efter att ha varit på service och två portugisiska plan finns också på plats sedan onsdagen. Tidigast söndag beräknas även ett turkiskt plan anlända till Sverige.

Enligt Anneli Bergholm Söder kommer de franska planen stanna i Sverige till och med den 30:e juli, och de portugisiska beräknas stanna ännu längre, men chansen till ytterligare förlängning är liten.

– Chansen till förlängning är inte så stor, men det är inte heller ett definitivt nej. Men EU har klargjort att de inte kan avvara mer än de utlovade resurserna, säger Anneli Bergholm Söder till SVT.

Enligt standard får ett land distribuera brandbekämpningsplanen i minst åtta dygn från det att de anländer, för Sveriges del innebär det att om de turkiska planet anländer under söndagen kommer det kunna stanna i Sverige till och med den 5 augusti.

Vill bygga god beredskap

MSB satsar nu på att bygga upp en god beredskap inför den kommande veckan.

– Denna vecka är kritisk, brandrisken är enorm så vi jobbar hårt med att ha god beredskap så att vi kan begränsa eventuella nya bränder som uppstår innan de blir för stora. Av den anledningen är det olyckligt att de italienska planen åker hem.

Tanken är att samla fler beredskapsresurser för södra och mellersta Sverige i Växjö, däribland fem tyska och en litauisk helikopter för att just kunna rycka ut snabbt om det uppstår en brand någonstans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet