Brandinspektör Leif Malmström vid en plats i Farsta söder om Stockholm där en engångsgrill hade kunnat orsaka en skogsbrand. Foto: SVT

Brandinspektören: ”Jag skulle aldrig tända en engångsgrill här”

Uppdaterad
Publicerad
I år kom grillsäsongen av sig på grund av den extrema värmeböljan med åtföljande bränder och eldningsförbud i stora delar av landet.
Många handlare drog in försäljningen av engångsgrillar på grund av brandrisken och Leif Malmström på Storstockholms brandförsvar skulle helst vilja att de försvann helt ur sortimentet.

Vi följer med Leif Malmström till Farstanäset i södra Stockholm där han visar en plats som eldhärjades i somras. Mitt under den extrema värmeböljan larmades hans kollegor hit för att släcka en brand som orsakats av en engångsgrill.

– Den upptäcktes av en man som var ute och gick med sin hund en tidig söndagsmorgon men grillen hade förmodligen använts på lördagskvällen och lämnats på backen.

Branden hann inte sprida sig utan gick ner i marken där den låg och pyrde tills brandmännen kom och släckte den. Men även om det var en liten brand som inte hann göra så stor skada så tog den både tid och resurser i anspråk – ett problem enligt Leif Malmström.

”Får lucka i beredskapen”

– När de är här för att släcka en brand på grund av en engångsgrill så innebär det att vi får en lucka i beredskapen för andra olyckor som kräver en snabb och omedelbar insats. Det inser ju vem som helst att det ställer till bekymmer, säger han.

Det finns ingen exakt statistik på hur många bränder i skog och mark som orsakas av engångsgrillar men enligt Leif Malmströms uppfattning är det alldeles för ofta som hans kollegor får rycka ut för att släcka bränder på grund av engångsgrillar.

Redan i början av sommaren var brandrisken hög i stora delar av Sverige och Leif Malmström kontaktade en del handlare för att påtala risken med engångsgrillarna. Många av handlarna drog då tillbaka försäljningen av engångsgrillar så länge eldningsförbudet gällde.

”Skulle aldrig tända här”

Ska man överhuvudtaget använda en engångsgrill på en sådan här plats som Farstanäset?

– Nej i den här terrängen finns ingen naturlig plats att ställa den på. Det finns klipphällar och gräsytor och där ska man absolut inte använda den. Jag skulle aldrig tända en engångsgrill i den här miljön någonsin, säger Leif Malmström.

Tycker du att man ska förbjuda engångsgrillar helt och hållet, överallt?

– Ja, det skulle spara mycket bekymmer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet