Bred svensk hjälp till södra Asien

Uppdaterad
Publicerad

Svensk hjälp skickas nu via flera kanaler till södra Asien.

Räddningsverket skickar ett flygplan till Sri Lanka med tält och filtar. Två experter på kommunikation och IT reser samtidigt dit under FN-flagg.

EU-kommissionen skickar 3 milj euro för de akuta behoven. Mer riktad hjälp kommer att ges senare.

Frälsningsarmén i Sverige ger 1 milj kr ur sin katastroffond. Sida bidrar med 5 miljoner kronor via Svenska Röda Korset. Radiohjälpen har öppnat sitt kontonummer 90 1950-6 för bidrag.

Tält och filtar till Sri Lanka

Räddningsverket beslutade i dag att skicka ned en 40 ton tung last med tält och filtar till Sri Lanka. Ett fraktplan av den ryska typen Iljusjin 76 planerades att lyfta från Landvetter sent på kvällen lastat med 320 20-mannatält och 3.900 filtar.

Med på planet följer två hjälparbetare från Räddningsverket.

-Vår uppgift är att se till att logistiken fungerar, att en motpart tar emot grejerna och att de slussas till rätt plats, säger Thomas Göransson, som varit med på flera hjälpinsatser tidigare, bland annat i Turkiet, Venezuela, El Salvador och Nicaragua.

Han räknar med att de kommer att stanna på Sri Lanka i upp emot en vecka.

-Det beror på hur det går att styra upp det här, vi har ingen hemresa bokad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.