• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Bostadspriserna fortsätter att stiga. ”Säljs snabbt och till höga slutpriser”, säger Fredrik Kullman, VD för Bjurfors. Foto: TT

Breda prislyft på bostadsmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Börsen föll rejält och inflationsoron präglade marknaden i januari. Men på den svenska bostadsmarknaden steg priserna på bred front, enligt årets första Hox-index från Valueguard.

Sammanlagt blev det ett prislyft på 2,7 procent jämfört med föregående månad.

Mäklarhuset Bjurfors vd Fredrik Kullman beskriver det som ett högtryck på bostadsmarknaden i januari, där ett generellt lågt utbud gör det enkelt att sälja bostaden.

”Vi såg en liten dipp på vissa marknader under senhösten, men nu tycker jag att det är en positiv känsla igen. Utbudet är lågt så mycket av det som kommer ut säljs snabbt och till höga slutpriser”, skriver han i en kommentar.

Prisökning på 11,6 procent på ett år

Villapriserna i landet steg med 3,3 procent mot december och 11,6 procent jämfört med januari 2021. För bostadsrätter var uppgången något mindre, upp med 1,6 procent i månadstakt och 8,6 procent i årstakt.

I storstäderna drog priserna på bostadsrätter iväg uppåt mest i Malmö, med ett prislyft i januari mot december på 3,1 procent. I Stockholm och Göteborg var prisökningarna på bostadsrätter 1,6 procent.

När det gäller villapriserna tog Göteborgsmarknaden täten med prislyft på 2,8 procent mot december. I Stockholm steg villapriserna med 0,8 procent, medan de i Malmö lyfte med 2,4 procent.

Inflationsoro kan dämpa humöret

Fredrik Kullman ser ljust på utvecklingen den närmaste framtiden, bland annat då vårsäsongen av tradition brukar vara en het period på bostadsmarknaden – särskilt för villor och radhus.

Men bostadsmarknaden är inte helt oberörd av den våg av inflationsoro och räntefrossa som svept över marknaden och sänkt Stockholmsbörsens breda index med i runda slängar 10 procent i år – bland annat då många använder pengar från börsen till bostadsköp.

”Sedan kanske vi inte får se samma hysteri som förra våren. Skakig börs och inflationsoro kan nog till viss del dämpa humöret hos köparna”, skriver Kullman.

Svårt med bostad efter skilsmässa 

Fakta: Bostadspriserna i januari

Prisökning i procent:

Sverige

1 månad 2,7%

1 år 10,5%

Bostadsrätter

Sverige

1 månad 1,6%

1 år 8,6%;

Stockholm

1 månad 1,6%

1 år 9,4%;

Göteborg

1 månad 1,6%

1 år 5,3%

Malmö

1 månad 3,1%

1 år 10,3%

Villor

Sverige

1 månad 3,3%

1 år 11,6%

Stockholm

1 månad 0,8%

1 år 12,3%

Göteborg

1 månad 2,8%

1 år 8,0%

Malmö

1 månad 2,4%

1 år 11,1%

Källa: Hox-index, Valueguard

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.