Bris: ”Anmärkningsvärd ökning av allvarlig psykisk ohälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 2 000 samtal kom in till Bris under jullovet. Det är en ökning med 39 procent jämfört med rekordantalet förra julen.

– Det är en anmärkningsvärd ökning av allvarlig psykisk ohälsa bland barn- och unga, säger Magnus Jägerskog , Bris generalsekreterare.

På bara två år har antalet samtal till Bris nationella stödlinje under jullovet nästan dubblerats. Mellan den 22 december och 6 januari tog Bris kuratorer emot 1 996 samtal, jämfört med jullovet 2019 då 1 070 samtal ringdes.

– Det har varit ett fullt tryck under dygnets alla timmar. Det här är också den första julen som vi haft öppet dygnet runt och det här avspeglar sig i en kraftig ökning av samtal, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, och konstaterar att den kraftiga ökningen till stor del berott på att de ökat tillgängligheten för samtal.

– Det vi ser är att de riktigt allvarliga samtalen sker under småtimmarna.

Samtal om ätstörningar ökar kraftigt

Hälften av samtalen under jul- och nyårshelgerna har handlat om psykisk ohälsa så som ätstörningsproblematik, självmordstankar och självdestruktivitet. Den största ökningen är samtal om ätstörningar som har ökat med 137 procent jämfört för jullovet 2020.

Men redan innan jullovet så har Bris sett en ökning av psykisk ohälsa bland barn och unga till följd av pandemin.

– Det vi sett det här jullovet följer den trenden. Men samtidigt så är de här ökningarna kring suicid, självskadebeteende och ätstörningar – de är anmärkningsvärda det här jullovet – det är viktigt att ta i beaktande och det finns ett stort behov av stöd för barn och unga just nu.

”Viktigt att upprätthålla normalitet”

De flesta barn- och unga blir hjälpta av samtal med Bris kuratorer, men inte alla. Av samtliga samtal Bris har så skickas ungefär 25 procent vidare till andra instanser i samhället.

– Jag tror det är viktigt att samhället nu tar höjd för att det finns ett stort behov av samtalsstöd. Men det är också viktigt att upprätthålla en normalitet i barns liv så långt som det är möjligt, det är viktigt att hålla skolor öppna så långt det går och hålla igång fritidsaktiviteter för det är oerhört viktiga för barns mående, säger Magnus Jägerskog.

Utöver psykisk ohälsa har samtalen under jul handlat om familjekonflikter, bråk och utsatthet för våld, övergrepp och kränkningar.

Ökning under jullovet jämfört med 2020

Totalt ökade antalet samtal med 39 procent

Samtal om ätstörningar ökade med 137 procent

Samtal om självdestruktivitet med 106 procent

Samtal om suicid med 84 procent

Källa: Bris

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111, chatt eller mejl. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.