Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är ett väldigt stort problem. Man tar ut sina känslor på folk som betyder mycket för en och kan inte kontrollera dem längre, säger gymnasieeleven Cid Walker till SVT. Foto: SVT

Gymnasieeleven Cid: ”Våldet börjar äntligen uppmärksammas”

Publicerad

Våld i ungas nära relationer är lika vanligt och lika allvarligt som vuxnas relationsvåld men inte lika uppmärksammat.

Men för Fiona Gladh Tapia och Cid Walker som går i 2:an på Kärrtorps gymnasium i Stockholm är problemet välkänt.

De har våldsförebyggande arbete på skolschemat där de lär sig om våldets bakomliggande orsaker och hur man kan förebygga och bemöta det på ett konstruktivt sätt.

– Ungas relationsvåld har faktiskt varit en grej under lång tid men nu börjar det äntligen uppmärksammas, säger Cid Walker.

Se en längre intervju i klippet.

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller utsatts för våld och hot. Tjänsten är nationell. Numret är 020-50 50 50.

Kvinnojourer 

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Brottsofferjouren

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Ring 0200-21 20 19 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.

Bris

Bris är en barnrättsorganisation som arbetar för att stärka barn rättigheter genom att stödja, mobilisera samhället och göra barns röster hörda. Ring 116 111 för kontakt.

Ungdomsmottagningen 

På Umo.se hittar du kontaktuppgifter till samtliga ungdomsmottagningar i landet. De kan bistå med svar kring frågor om bland annat sexuella övergrepp, tobak- och narkotikaproblematik och psykisk ohälsa.

Mansjour

Uppsala mansjour erbjuder stödsamtal via telefon eller personligt möte efter överenskommelse. Mer om detta kan du läsa här.

Rikskriscentrum

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer på deras hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer