Foto: Stina Stjernkvist / TT

Bris larmar: Många barn hör av sig om psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio kontakter som barn och unga tog med Bris, Barnens rätt i samhället, under 2016 handlade om psykisk ohälsa. Detta är en situation som inte tas på tillräckligt stort allvar, enligt organisationen:

– Den här utvecklingen är inte värdig ett land som Sverige, säger generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Allt fler barn hör av sig till Bris, Barnens rätt i samhället, för att prata om att de mår dåligt. Av 24.690 samtal, mejl och meddelanden som Bris tog emot av barn under 2016, handlade drygt 9.600 – cirka fyra av tio – om psykisk ohälsa. Det visar Bris i sin årsrapport.

– Jag vill säga att denna rapport är en alarmklocka över att samhället har misslyckats med att förebygga psykisk ohälsa bland barn och unga, säger generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Han menar också att samhället misslyckas ge rätt stöd på ett bra sätt till barn som mår dåligt.

Bred beskrivning av psykisk ohälsa

Bris använder i sin årsrapport en bred beskrivning av psykisk ohälsa. Alla kontakter, från de som beskriver oro och ledsenhet, till att ha en psykisk sjukdom och behöva vård på sjukhus, placeras i den kategorin.

Läs mer: Youtube-stjärnan The Bentish om sin ångest

I årsrapporten skriver Bris att det finns flera idéer om vad som ska räknas som psykisk ohälsa, vilket gör den svår att mäta. Organisationen pekar man på sin egna erfarenheter, samt på befintlig forskning, när man uppger att utvecklingen är negativ: Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar.

Vill se psykisk ohälsa som valfråga

Nu hoppas Bris att den psykiska ohälsan ska bli en valfråga.

– Det behövs en förändring. Den här utvecklingen är inte värdig ett land som Sverige. Det är väldigt allvarlig kritik. Jag hoppas politikerna tar det här till sig och att de vågar fatta beslut som verkligen kan påverka den här utvecklingen.

– Jag hoppas att det här blir en valfråga till 2018 så att trenden kan brytas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.