Jonas Söderlund, kurator på Bris, tycker att vuxna ska fundera på hur de själva hanterar konflikter och visar ilska. Foto: Bris

Bris om syskonvåld: Tas inte riktigt på allvar

Publicerad

Nästan vart fjärde samtal till Bris handlar om familjen och familjekonflikter – och det är inte ovanligt att det handlar om rädsla för ett syskon.

– Många beskriver en tillvaro där de bara väntar på att det ska smälla igen, säger Jonas Söderlund, kurator på Bris.

Barnens rätt i samhället, Bris, har över 25 000 kontakter med barn varje år. Det finns ingen statistik över hur många av samtalen som handlar om syskonvåld specifikt. Däremot är familj och familjekonflikter den näst vanligaste kategorin efter psykisk ohälsa.

– Det är ganska vanligt att barn beskriver en situation där de är rädda för ett äldre syskon och känner sig otrygga, säger Jonas Söderlund, kurator på Bris.

Enligt honom är syskonbråk något som inte riktigt tas på allvar.

– Det finns en slags grundidé om att det är en del av uppväxten, vilket det så klart är till viss del. Det är ett sätt att träna på konflikter och att hantera att leva tillsammans med någon.

Upplever att de inte får stöd

Problemet är när det går för långt och det inte finns vuxna runt omkring.

– Något som är ganska genomgående är att barnen har försökt få stöd av vuxna men att de upplever att de inte har fått det. Barn är ganska bra på att beskriva och är hjälpsökande, när de inte får stöd kan de tappa hoppet, säger Jonas Söderlund.

Hur ska man agera som förälder?

– Man ska ta barnets känslor på allvar och ta det ansvar man har som förälder, att förändra en konflikt kräver ganska mycket arbete. Det är viktigt att lyssna på personen som är utsatt, men också på den som är våldsam. Våld föds inte i ett vakuum, det föds utifrån en frustration.

Föräldrar bör titta sig i spegeln

Enligt Jonas Söderlund kan det finnas anledning för föräldrar och andra vuxna att titta sig själva i spegeln.

– Man kan fråga sig själv: Hur hanterar jag konflikter? Hur visar jag ilska? Barn härmar ofta vuxnas beteende snarare än att lyssna på vad vuxna säger.

Fakta

Fakta: Vad är syskonvåld?

Det kan handla om fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld. Det som kan känneteckna syskonvåld är att det sker systematiskt och att det blir en obalans, det vill säga att ett syskon alltid utsätter ett annat syskon.

Uppfattar något av syskonen det som ett övergrepp – och det främsta syftet är att fysiskt eller psykiskt skada den andra – har det sannolikt passerat gränsen för vanlig syskonrivalitet.

Källa: ”Sibling abuse” av Vernon Wiehe

Har du det jobbigt hemma? Hit kan du vända dig

Ungdomsmottagningens hemsida kan du hitta en mängd olika tips om du till exempel blivit utsatt för trakasserier, hedersrelaterat våld eller våld från familjen. Här får du hjälp vem man kan prata med och hur man anmäler ett brott.

BRIS har flera olika kontaktvägar, här kan du både chatta, maila och skriva anonymt i deras forum och få hjälp av både vuxna och andra unga. De har även ett telefonnummer, 116 111, som går bra att ringa gratis till mellan klockan 14.00-21.00 alla dagar.

På Youmo finns information på flera språk. Här kan du som ung få hjälp och hitta kontaktvägar till flera forum om du behöver stöd!

Ibland vill man söka hjälp utan att någon ska veta om det. Här finns en guide över hur du döljer ditt besök i webbläsaren på datorn eller mobilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.