En pappa tar hand om sitt sjuka barn. Foto: Christine Olsson/TT

Brist på febernedsättande läkemedel i flytande form

Publicerad

Det råder brist på receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande. Orsaken uppges vara otillräcklig produktionskapacitet i samband med ökad efterfrågan.

Tillgångsbristen gäller i hela Europa, skriver Läkemedelsverket.

– Det har varit några månader där många varit sjuka i olika infektioner, i Sverige och i hela Europa, och det har lett till en hög efterfrågan på till exempel flytande febernedsättande till barn, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Bristen gäller just nu på mindre receptfria förpackningarna av oral lösning av paracetamol och ibuprofen.

– Vad vi förstår så går produktionen för fullt och det kommer att komma vissa delleveranser. Företagens uppgifter är att tillgången ska vara i balans under mars, säger Johan Andersson.

Det råder ingen generell brist på läkemedel med ibuprofen eller paracetamol i Sverige och Läkemedelsverket råder den som har möjlighet att ta tabletter i stället. För den som inte kan ta tabletter finns alternativen munsönderfallande tabletter och suppositorier, så kallade stolpiller.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.