Stor efterfrågan på handsprit ökar trycket på apotek och matbutikskedjor Foto: Jessica Gow/TT

Fortsatt brist på handsprit på många håll: ”Hinner helt enkelt inte med”

Uppdaterad
Publicerad

Runtom i landet är efterfrågan på handsprit stor. På flera apoteks hemsidor går det att läsa att belastningen är hög just nu vilket leder till längre väntetider och leveranstider än normalt. Men läget skiljer sig åt mellan olika återförsäljare.

Apoteket har varit hårt belastat sedan efterfrågan på handsprit ökade kraftigt. Det som levereras hinner ta slut innan nästa leverans hunnit in.  

– Produktionen är i full gång och på lagret har man tagit in extra personal, men problemet är bristen på förpackningar. Man hinner helt enkelt inte med i logistiken, säger Apotekets presstalesperson Magnus Frisk. 

På frågan när det förväntas komma fler leveranser svarar han:  

– Väldigt svårt att säga med någon form av säkerhet i dag. Det handlas väldigt mycket - det finns en rimlig mängd man kan ha hemma, men man måste också tänka på andra. Viktigt att man är solidarisk nu.   

Problematiskt när sjukvården har brist  

Webbtjänsten Apotea däremot, beskriver ett annat läge.  

– Vi får in handsprit nästan varje dag, men det tar också slut väldigt snabbt, säger Apoteas vd Pär Svärdson. 

På lördagen bestämde sig företaget för att tömma lagret och ge bort nära 700 liter handsprit till Karolinska sjukhuset i både Huddinge och Solna, i Stockholm trots trycket från kunder.

– De hörde av sig och frågade om de kunde köpa från oss, de kändes nästan desperata. Då kanske man som medborgare får tänka att det går först – så då gav vi bort det vi hade, säger Pär Svärdson.

Men i veckan förväntas nya leveranser och om några veckor tror han att det kommer vara i balans igen. 

– Det är lite som en bottenlös gruva, men jag skulle inte bli förvånad om vi snart är ikapp.

Exceptionella tider – men finns att beställa 

Till Coop har ett antal tusen enheter handsprit levererats och ska finnas i butiker i hela landet, säger företagets pressekreterare Tarik Belqaid.   

– Det kan vara slut i enskilda butikerna men det finns att beställa. Leveranser rullar in som vanligt och ut till butiker varje dag. Men utmaningen är för personalen att hinna plocka upp allt, säger han. 

Dessutom skiljer det sig beroende på var i landet man är vilket gör att lägesbilden är svår att definiera.

– Det är svårt att sia hur det kommer att se ut om några veckor, det är exceptionella tider. Men trycket är högt på framförallt varor just nu. 

Även för Apotek Hjärtat, tillhörande Ica gruppen, varierar tillgången till handsprit från plats till plats.

”Det ser olika ut på våra apotek runt i Sverige. Vi har fortsatt tillgång på lager och våra leveranser sker löpande”, skriver Jenny Svederman, pressansvarig på Ica Gruppen i ett meddelande till SVT. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet