Foto: SVT

SVT-chef: Mycket kvar att göra i mångfaldsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s nya satsning Morgonstudion som sjösätts till hösten har rekryterat fyra nya programledare.

– Det här är ett dreamteam men när det gäller mångfald nådde vi inte ända fram trots att det i gruppen finns olika åldrar, kompetenser och bakgrund, säger Anne Lagercrantz, SVT:s divisionschef.

Vissa av dem har synts i rutan förut medan andra kommer från tidningsvärlden. Gemensamt för den nya programledarkvartetten är att de på ytan ser väldigt lika ut. De nya programledarna är André Pops, Pelle Nilsson, Carolina Neurath och Karin Magnusson samt Alexander Norén och Åsa Avdic.

LÄS MER: De nya programledarna

Arbetar aktivt med mångfald

SVT arbetar aktivt med mångfald inom företaget berättar Anne Lagercrantz men när det kommer till SVT:s storsatsning Morgonstudion så lyser ändå mångfalden på ytan med sin frånvaro.

– Det är ett dreamteam, men vi nådde inte hela vägen fram om man ser till mångfaldsperspektivet, säger hon.

Anne Lagercrantz poängterar att de nya programledarna har olika bakgrund och olika yrkeserfarenheter med sig till det nya programmet.

Krävs lång erfarenhet

Att det har varit svårt att rekrytera programledare med annan bakgrund till Morgonstudion beror bland annat på att det är program som kräver att det är erfarna medarbetare som sitter i rutan.

– Det är tufft att komma in som ny och programleda ett sådant program. Men vi har i processen odlat kontakter inför framtiden och mångfalden handlar om mer än om vilka som syns i teven, det handlar också om vilka som arbetar på redaktionerna, säger Anne Lagercrantz.

Plantskola för att hitta nya talanger

Nu har divisionschefen tagit initiativ till en plantskola för att utveckla programledare i samarbete med Lilla Aktuellt.

– Vi har också tidigare haft särskilda talangdagar vilket jag vill återinföra. Vi vill hitta fler talanger som kan gå vidare i företaget och få erfarenhet, säger hon.

Mångfaldsbegreppet är brett, det innefattar kön, ålder och bakgrund men det finns också språk, perspektiv och nätverk. SVT:s divisionschef menar att det tar tid, men att det går framåt inom företaget.

– Framförallt på lokal nivå så har vi gjort framsteg och vi finns på flera platser. Numera har vi till exempel lokalredaktioner i Angered, Södertälje och i Rinkeby, men självklart har vi mycket kvar att göra, säger Anne Lagercrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.