Kroppen, som flöt iland på Lidingö 2005, ska grävas upp ur graven på Gunnersbury cemetery i London. Foto: Alexey Komarov/Googlemaps

Britter utreder mystiskt likfynd på Lidingö för 13 år sedan

Publicerad

Londons rättsläkare har utfärdat en order att undersöka kvarlevorna efter en 44-årig man som hittades död vid Lidingö utanför Stockholm 2005. Det finns misstankar kring hans död eftersom hjärtat och en del av levern saknas i kroppen, enligt brittiska The Times.

I september 2005 fick en spanjors föräldrar ett telefonsamtal om att deras 44-årige son var död.

Sonens kropp hade spolats i land på Lidingö, enligt The Times.

Efter obduktionen hade svenska myndigheter slagit fast att den troliga dödsorsaken var självmord. Teorin var att mannen ska ha hoppat från en färja och drunknat.

– Så vitt vi vet i region Stockholm avskrevs det som ett självmord 2005, och vi vet inget mer, säger poliskommissarie Fredrik Wallén som är kommunpolis på Lidingö till SVT Nyheter.

Hjärtat försvann

Kvarlevorna transporterades till London två månader senare. Men någonstans på vägen försvann mannens hjärta och en del av levern.

Misstankarna kring hans död väcktes när hans kvarlevor anlände till Storbritannien. Det saknades ett dokument och därför gjordes ytterligare en obduktion som visade att organen saknades.

Nu har Londons coroner, rättsläkaren, som kopplas in vid oklara dödsfall, utfärdat en order om att kvarlevorna ska tas upp från kyrkogården i Gunnersbury och inleda en ny undersökning av omständigheterna kring hans död, skriver The Times.

Tvivel

Vid den tidigare obuktionen i Storbritannien uttryckte rättsläkaren även tvivel om huruvida mannen drunknat, eftersom det inte fanns spår av vatten i lungorna, uppger både The Times och The Local.

Kvarlevorna transporterades till Storbritannien, eftersom mannen uttryckt sin vilja att bli begravd invid sin tidigare flickvän som hade dött ung.

Mannen hade bott i Storbritannien i två år och arbetat på ett lasarett, men i samband med dödsfallet hade han lämnat sitt hem nära Bilbao för att tågluffa genom Europa, enligt The Times.

Fem månader efter avresan från Spanien spolades hans kropp upp på Lidingö.

”Ingen redogör för någonting”

I mer än ett decennium har hans anhöriga sökt svar på frågor om sonens död. De önskar en ny utredning, vilket nu sker.

– Vi vet inte om han blev dödad, vem som dödade honom, vem som stympade honom. Ingen redogör för någonting, sade hans syster till El País, enligt The Times.

Svenska myndigheter har tidigare insisterat på att hjärtat var på plats när kvarlevorna lämnade Sverige och menade att det hade kollapsat, medan andra experter tvivlade på det, enligt The Times.

Den svenska polisens internationella enhet uppger att det inte inkommit någon fråga nyligen från Storbritannien angående fallet.

The Times uppger att mannen hade psykiska problem och sågs sista gången den 1 augusti 2005, efter att han blivit förhörd av polisen om ett gräl på en bank i Karlstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer