Bröllop med gott ekosamvete i sommar

Publicerad

Vår betyder hög tid att planera för den som tänker gifta sig i sommar. Varför inte låta sommarens bröllop bli ett där ekosamvetet är rent? – Det är min viktigaste dag och då vill jag att alla som gjort den möjlig också ska ha haft det bra, säger blivande bruden Louise Matseus.

Förr ville bara barfotade hippies ha ett. Men i dag, när svenskens ekomedvetenhet ökar, behöver ekologiskt bröllop inte betyda att man väljer bort den lyxiga känslan.

– Det kan göras lika glamouröst som ett marängbröllop – men med omtanke om natur och människa, säger Katharina Brunat, som driver forumet Ecobride Club.

När Lousie Matseus, 28, och Dusan Cvjetkovic, 26, ska fira bröllop är ekofaktorn viktig i allt. Det är ett val de gör, trots att de inte beskriver sig som några miljöhjältar i vardagen.

– Tänk om femtio procent av alla brudpar väljer lite mer eko – då skulle man kunna göra jättestor skillnad, säger Louise.

Inte bara miljön

Paret har tittat på olika platser att ha sin bröllopsfest. De vill ha en restaurang som kan erbjuda en ekologisk meny och som kan garantera att serveringspersonalen får de löner de ska ha.

– Inte bara miljön är viktig. Alla som bidrar med något ska ha haft det bra – den som sytt klänningen och den som skördat blommorna, säger Louise.

Men både blommor och kläder till bröllop som är rättvisa och ekosäkrade kan fortfarande vara svårt att hitta. Professionella brudklänningsdesigners som jobbar med återvunna tyger, som spetsgardiner, börjar dock poppa upp.

– Och på nätet har jag hittat en designer i Sydafrika som gör klänningar i rättvisemärkt bomull och siden och de är inte dyrare än vanliga brudklänningar mina vänner köpt, säger Louise.

För Dusans del blir det svårare. På herrkostymsfronten ligger marknaden lite efter.

Onödig konsumtion

Att hålla ett ekologiskt bröllop handlar inte bara om medveten konsumtion, utan om att välja bort onödig konsumtion för att minska festligheternas kolspår.

– Ekobröllop är en motvikt till den svulstiga ”amerikanska marängdrömmen”. Det är inte så många som vill ha den längre. Man vill att bröllopet ska vara unikt och där passar den ekologiska stilen, utan att man behöver vara en miljöhjälte, säger Katharina Brunat.

Det håller den ekologiska floristen Karin Westlund med om. För henne handlar det om att välja säsongsodlat från sin egen trädgård, i stället för inflygna rosor, i sina bröllopsbuketter och bordsdekorationer. Kanske kompletterat med ett par rättvisemärkta rosor.

– Det är fortfarande många som inte tänker på att man kan välja miljömärkta blommor, säger hon.

Så ekosäkrar du bröllopet

  • Skriv inbjudningskort själv eller beställ, men välj papper som inte blekts.
  • Tänk återvunna kläder. Sök runt på nätet efter designers som syr av återvunna material. Försök annars att hitta en brudklänning, eller brud-byxdress/kostym, i en vintagebutik alternativt leta på nätet efter en sydd i ekologiska material.
  • Fråga efter rättvisemärkt guld och konfliktfria diamanter till ringarna.
  • Titta efter Krav-märkning (oftast tulpaner) eller Fairtrade (oftast rosor) när det gäller blommor. Tänk på att inte använda oasis, det gröna som man stoppar blommorna i, det är en miljöfälla.
  • Ska du laga maten själv så fundera över om kött verkligen är nödvändigt eller om det kanske kan bytas ut mot ett annat alternativ eller åtminstone ekologiskt kött. Välj närproducerat och säsongsbetonat.
  • Ekologiskt bubbel finns det en uppsjö av på Systembolaget i dag. Även rättvisemärkt bubbel finns, även om utbudet är mindre. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.