Brommastopp kritiseras hårt – utanför Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningshotet mot Bromma flygplats väcker känslor även utanför Stockholm. Av invånarna på de tolv orter som har förbindelse med flygplatsen är sex av tio negativa till en nedläggning. Det visar en opinionsundersökning av Demoskop.

I oktober presenterade den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad ett program för att lägga ner Bromma flygplats 2022. Beslutet har väckt stark kritik, inte minst från Allianspolitiker. Men flygplatsen är inte bara en angelägenhet för stockholmare. Kritikerna menar att en nedläggning skulle slå hårt mot de orter som har förbindelse med Bromma.

Nio av tio kritiska i Visby

Och motståndet i de tolv orter som berörs av nedläggningen är stort, det visar en undersökning som Stockholms handelskammare låtit Demoskop göra. 61 procent av de totalt 2.600 tillfrågade är mycket eller ganska negativa till en nedläggning av flygplatsen.

På mindre orter är andelen som är negativa betydligt högre än på de större orterna. I Göteborg är 49 procent negativa till nedläggningen medan motsvarande andel är 91 procent i Visby och 90 procent i Ronneby.

Rädsla för jobben

I överenskommelsen som gjorts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ i Stockholms stad står det att nedläggningen endast kan bli av om förutsättningarna för jobb och utveckling i regionen inte försämras.

Om Stockholmsregionen påverkas är alltså något som vägs in i ett nedläggningsbeslut, men många tror att ett sådant beslut även kan påverka orterna som har förbindelse med Bromma. Totalt tror 64 procent i de tolv orterna att en nedläggning skulle påverka deras hemkommuner, medan 58 procent tror att arbetstillfällena skulle påverkas.

Demoskop har gjort undersökningen på uppdrag av Stockholms handelskammare. Totalt 2.600 personer mellan 20 och 65 år intervjuades på de orter som har flygförbindelse med Bromma flygplats. Intervjuerna genomfördes 10-31 oktober.

Resultatet är vägt på kön, ålder och geografisk fördelning för att motsvara befolkningen i respektive kommun och i målgruppen som helhet.

Så många intervjuades på respektive ort:

Gotland 200

Göteborg 300

Halmstad 200

Kalmar 200

Malmö 300

Ronneby 200

Sundsvall 200

Trollhättan 200

Umeå 200

Växjö 200

Ängelholm 200

Östersund 200

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bromma flygplats

Mer i ämnet