Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT/SVT

Tillträdande regeringen: Bromma ska inte läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Bromma flygplats ska inte läggas ner, det är den tillträdande regeringen överens om. Det framkommer i ett avtal mellan SD, M, KD och L om det nya samarbetet. Stockholms stad som äger marken vill däremot avveckla flygplatsen och beskedet är ett svek mot stockholmarna säger Åsa Lindhagen (MP), blivande borgarråd.

Bromma flygplats vara eller inte vara har varit en stötesten i många år. Förra S-MP-regeringens inställning var att flygplatsen ska läggas ner och senast förra året sade deras utredare att flygplatsen skulle kunna avvecklas till år 2025.

Men nu säger Ulf Kristerssons tillträdande regering att inget beslut om att lägga ner Bromma flygplats kommer under mandatperioden. I deras gemensamma avtal kallat Tidöavtalet: Överenskommelse för Sverige står: ”Bromma flygplats ska bevaras. Något beslut om att lägga ned Bromma flygplats kommer inte fattas under mandatperioden.”

Stockholms stad vill lägga ner

Stockholms stad äger dock marken som flygplatsen ligger på och nytt styre i kommunen med S, MP och V skulle kunna innebära bygget av bostäder där istället.

– Vi i nya majoriteten är totalt eniga om att lägga ner Bromma flygplats, säger Elisabeth Ekstrand, presskontakt för Miljöpartiet i Stockholms stad. 

Men Stockholms stad har ett avtal med statliga Svedavia som driver Bromma flygplats och det avtalet löper till 2038. Så om inte nuvarande regering eller de kommande ändrar avtalet kommer flygplatsen ligga kvar i Bromma tills dess.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se unikt filmmaterial ur SVT:s arkiv om flygplatsens historia fram till idag – som när kung Gustaf V, prinsessan Alice och prinsessan Ingeborg invigde Bromma flygfält 1936. Foto: SvD/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.