– Man kan inte backa från ett sådant beslut, säger Anna König Jerlmyr (M) om att lägga ned Bromma flygplats. Hon vill att man avvaktar. Foto: Sanna Lüning, SVT

”Avvakta” säger finansborgarrådet om Bromma flygplats

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen fick infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) ta emot en utredning om hur man kan avveckla Bromma flygplats. Utredaren säger att det är en komplex situation, men att det går att genomföra inom några år. Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) tycker inte att man kan lägga ner flygplatsen så snart efter pandemin.

Regeringens utredare Magnus Persson konstaterar att det på kort sikt finns utrymme på Arlanda för Brommas flygtrafik. På längre sikt kommer pandemins effekter på flygbolagen att frigöra kapacitet, men ombyggnationer av Arlanda kommer krävas.

Överhuvudtaget konstaterade han att det är en komplex situation som förutom inrikesflyg inkluderar helikoptertrafik, ambulansflyg, stadens luftrum, tillgänglighet, buller och miljö. Men trots det anser utredaren att Bromma kan läggas ner redan till år 2025.

Det är alldeles för snart, tycker Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), som menar att det är ett oåterkalleligt beslut som kan bli mycket dyrt. Hör mer i videon ovan.

S vill börja direkt

Magnus Persson säger också att flygplatsen ligger på Stockholms stads mark och att det därför är stadens beslut vad som ska byggas där, om flygplatsen skulle läggas ner. Socialdemokraterna i staden tycker inte man ska vela längre.

– Utredaren konstaterar att Stockholm nu behöver bestämma vad man ska göra med marken. Jag instämmer i det och föreslår att finansborgarrådet kallar samman alla partier i Stockholms stad till ett möte för att skyndsamt formulera hur staden ska agera när Bromma flygplats läggs ner, säger Karin Wanngård (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.