Från vänster: Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbund, Åsa-Pia Järliden Bergström, LO och Jan-Olof Jacke, Svenskt näringsliv. Foto: Anders Wiklund/TT, Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT och Claudio Bresciani/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Betygen från fack och näringsliv: Mycket ris och lite ros

Publicerad

Regeringens budget får en del ros, men mest ris från fack och näringsliv. LO ger förslaget ”väl godkänt”, men Svenskt näringsliv och Lärarnas riksförbund är desto mer kritiska.

– Det är alldeles för skralt, man ser inte på skolan som den långsiktiga investering den är, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

LO ser framför allt positivt på satsningarna inom arbetsmarknadspolitik, arbetsmarknadsutbildning och reguljär utbildning. Samtidigt spår LO att det inte är nog för att råda bot på långtidsarbetslösheten.

– På lång sikt kommer ju inte det här att räcka, säger Åsa-Pia Järliden Bergström, tillförordnad chefsekonom på LO.

LO kritiserar också regeringen för att gå vidare med planerna om att privatisera Arbetsförmedlingen. Välfärdssatsningarna – som familjeveckan – rimmar dock väl med LO:s prioriteringar.

Kritik från näringslivet

Enligt Svenskt näringsliv kommer satsningen på familjeveckan kosta mycket mer i form av förlorade arbetstimmar i ekonomin än de miljarder i utbetalningar som staten budgeterat för.

Vad gäller övriga budgeten vill vd:n Jan-Olof Jacke dela upp betyget i två delar.

– Det är bra att man stimulerar livslångt lärande med både las- och omställningsprogrammet och etableringsjobben som kommer på plats. På det ämnet blir det ett B.

– Men det är underkänt när det gäller arbetskraftsutbudet. Det är dåligt att de minskar utbudet i en tid när vi har en väldigt brist på arbetskraft.

”Skolan hade behövt tio gånger mer”

Regeringen föreslår skolsatsningar om 1,3 miljarder som bland annat ska gå till utökat elevstöd. Riktningen är rätt, anser Lärarnas riksförbund. Men regeringen har totalt missbedömt hur mycket skolan behöver, sett till konsekvenserna av pandemin, enligt LR.

– Bara själva kunskapstappet under pandemin bedömer vi att det skulle kosta tio miljarder att ta igen, säger ordföranden Åsa Fahlén.

– Om elever inte har de kunskaper man behöver kommer det förmodligen ge eleverna problem längre fram. Antingen i skolsystemet eller i arbetslivet. De konsekvenserna tror jag inte riktigt att man kan överblicka ännu.

Kommunal: V borde rösta ja

Budgeten är ”väldigt bra” för Kommunals medlemmar, anser förbundsordföranden Tobias Baudin. Miljardinvesteringarna i välfärden, familjeveckan och möjligheten att vara sjukskriven efter 365 dagar lyfts som några positiva exempel. Nu uppmanar Baudin Vänsterpartiet att rösta ja på budgeten.

– Jag förväntar mig att budgeten går igenom i riksdagen. V får så klart göra precis som de vill, men jag hoppas att man inte gör saker för det politiska spelets skull utan verkligen tänker på välfärdsarbetarnas väl och ve.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer