Foto: ExpressenTV/DiTV.

SVT avslöjar: Busch Thors kärnkraftsutspel inte förankrat med egna talespersonen

Publicerad

Ebba Busch Thor (KD) öppnar för mer kärnkraft i Expressens och Dagens industris partiledardebatt. Men hennes utspel har inte förankrats i hennes eget parti. Det säger KD:s energipolitiska talesperson till SVT på tisdagskvällen.

I kvällens partiledardebatt hos Expressen/DI öppnade Ebba Busch Thor för mer svensk kärnkraft som en del i klimatarbetet.

– Ska till exempel den tunga industrin kunna minska sina utsläpp och ska vi få en utsläppsfri transportsektor, då kommer det att behövas mycket mer el, inte mindre el.

– Vi behöver se att Sverige snarare än att stänga ner två kärnkraftreaktorer, ska se till att de kan tjäna sin fulla livstid, och snarare se att vi får fler och nya kärnkraftverk i Sverige.

Talespersonen överrumplad

Men utspelet om mer kärnkraft har inte stöd hos den person som företräder Kristdemokraternas energipolitik i riksdagen.

– Jag är lika förvånad som alla andra, säger Penilla Gunther, som är närings- och energipolitisk talesperson för KD.

Gunther deltog i den stora energiuppgörelsen och säger att hon under kvällen kontaktats av flera företrädare både från sitt eget parti och andra som deltagit i uppgörelsen.

– Jag anser att förslaget inte är förankrat. Ingen har satt något stoppdatum för kärnkraften men det ska inte satsas några statliga pengar på ny kärnkraft.

– Klimatfrågan står inte och faller med kärnkraften. I energiöverenskommelsen har vi tagit ett steg mot ett förnybart samhälle. Där är det inte mer kärnkraft.

Inte överlycklig

Penilla Gunther är kritisk mot att partiledaren uttalat sig utan att förankra sin nya positiva kärnkraftslinje.

– Det kanske varit klädsamt om man hört av sig till den som haft hand om frågorna innan. Man naturligtvis tycka nya saker. Men det är däremot inte så bra kanske. Det är bra om ett parti håller en konsekvent linje.

Vad säger du om att få ett sånt här besked i tv?

– Jag är väl inte så överlycklig, kan jag säga. Jag har redan fått flera reaktioner och känner mig inte särskilt lycklig just nu.

Partiet tillbakavisar

Penilla Gunthers beskrivning av att utspelet inte varit förankrat tillbakavisas på tisdagskvällen av KD:s kommunikationschef Mia Widell. Enligt Widell har partiets verkställande utskott ställt sig bakom en öppning för mer och fler kärnkraftverk än vad som finns i dag, men fortsatt inom ramen för energiöverenskommelsen.

Enligt Widell har partiet också informerat Penilla Gunther om den nya linjen, och Gunther ska ha getts möjlighet att komma med synpunkter

Mia Widell vill inte offentliggöra VU:s beslut, men förklarar att det inte innebär att KD lämnar energiöverenskommelsen och inte heller att man vill satsa några nya statliga pengar på kärnkraft.

– Ebba Busch Thor har öppnat för att inom ramen för överenskommelsen hitta möjligheter för att få fram mer och fler kärnkraftverk än vad som i dag planeras, säger Mia Widell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer