Foto: ExpressenTV/DiTV.

Lövin (MP) och Åkesson (SD) rök ihop om värmen och bränderna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson rök ihop med Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin under Expressens och Dagens industris partiledardebatt, då de kom in på sommarens torka och skogsbränder.

Jimmie Åkesson sade återigen att det inte är seriöst att göra politik av vädret under en enskild sommar.

– Som när Miljöpartiet nu lovar bättre väder – det är inte seriöst, sade han.

Men Isabella Lövin (MP) menade att Åkesson inte förstår allvaret.

Lövin: Du kallar dig Sverigevän

– Att förminska detta till att bara handla om väder och Sverige visar att du inte förstått allvaret i denna samhällets största utmaning. Du var den enda partiledaren som inte ens var ute på plats och informerade dig om bränderna. Och du kallar dig Sverigevän, sade hon.

Annie Lööf (C) sade att de frågor som vi alla ser som ödesfrågor ser SD som ickefrågor.

– Man kunde trott att Donald Trump stod här när man hör Åkesson. SD säger nej till Parisavtalet, Det är pinsamt med en partiledare som är klimatförnekare, sade hon.

Åkesson: Man får vara blind och döv

– Man får vara blind och döv om man tycker att jag påminner om Trump, replikerade Jimmie Åkesson och menade att hans partis klimatsatsningar är ungefär samma som Alliansens.

– Men vi ser inte detta som en nationell fråga. Klimatet är globalt och vi kan inte ha extremt dyra utsläppsminskningar i Sverige.

Isabella Lövin gav också en känga till den förra regeringen för att det var ”tomt i skrivbordslådorna” när den nuvarande regeringen tog över.

– Vi har arbetat med de här frågorna från första början. Världen tittar på oss. FN:s generalsekreterare António Guterres säger att Sverige har den mest effektiva klimatpolitiken i världen. Men ni vill sänka skatten på diesel, ta bort flygskatten, göra det billigare med utsläpp, sade hon.

Busch Thor: Satsa på kärnkraft

Ebba Busch Thor (KD) ville ha en satsning på kärnkraft.

– Om industrin ska minska sina utsläpp behövs mer el, inte mindre. Snarare än att stänga reaktorer – låt dem tjäna sin livstid och satsa på fler och nya kärnkraftverk, sade Ebba Busch Thor.

Även SD sade tidigare på dagen, när partiet presenterade sin klimatpolitik, att de vill stoppa stängningen av två reaktorer i Ringhals.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - Klimat

Mer i ämnet