Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se energi- och näringsminister Ebba Busch frågas ut om klimatmålen. Foto: SVT

Ebba Busch: Klimatmålen står fast – fler åtgärder kommer

Publicerad

Sveriges klimatmål står fast, trots att experter dömer ut dem som orealistiska. Fler klimatåtgärder kommer, men det är inte pensionären eller barnfamiljerna som ska betala priset. Det var budskapet när energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) gästade Agenda.

Kristdemokraterna har tillsammans med övriga regeringspartier och SD beslutat att sänka reduktionsplikten till EU:s lägsta nivå. Enligt Naturvårdsverket kommer Sverige därmed inte nå de klimatmål som ställts till 2030. Men Ebba Busch säger nej till att ompröva målen.

– Jag tror inte det är läge nu att lämna de mål som vi har. Vi har sagt att vi ska återkomma med fler åtgärder.

Men hon understryker också värdet av att ha perspektiv på det hela.

– Det är inte pensionären på äldreboendet med köttfria måndagar som ska stå för klimatomställningen, säger KD-ledaren.

I stället ska klimatskiftet ska ske genom tekniksprång, menar hon.

– Sverige ämnar fortsätta vara ett land som visar att det går att både värna arbetstillfällen, ekonomisk tillväxt, en god välfärd med höga ambitioner för klimatet.

”Aldrig haft så stort inflytande som nu”

Gällande Kristdemokraternas låga opinionssiffror och väljarnas syn på partiet säger Ebba Busch att hon självklart inte alls är nöjd. Men enligt ministern handlar det om att partiet endast har suttit i regeringen i ett halvår.

– Man kommer känna på frukten när vi har levererat, säger hon och tillägger att Kristdemokraterna aldrig har haft så stort inflytande som nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.