Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anser att las-bråket visar hur dåligt januariöverenskommelsen fungerar. Foto: Henrik Montgomery / TT

Busch (KD): las-bråket visar hur dåligt januariöverenskommelsen fungerar

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas Ebba Busch kallar oenigheten kring las-utredningen ett underkännande av januariuppgörelsen. Hon tror att Stefan Löfven kommer skjuta frågan framför sig för att vinna tid.
– Då kan man säga att man håller sig till Januariöverenskommelsen men inget händer, säger hon.

– Det är ett stort underkännande av hela januariuppgörelsens upplägg och samarbetet mellan de fyra partierna som styr Sverige nu, säger Kristdemokraternas partiledare i SVT:s Morgonstudion.

På måndagen presenterades förslag från den utredning som tittat på hur man kan förändra arbetsrätten i Sverige och därmed ändra på lagen om anställningsskydd, den så kallade las-utredningen.

Oenighet mellan Januaripartierna

Redan innan utredningen fick chansen att presentera sina förslag underkändes dem av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som sa att utredningen inte följt sina direktiv och att förslagen var till arbetsgivarnas fördel på ett oacceptabelt sätt. Liberalerna, som är del av januariöverenskommelsen, sa däremot att de ville gå på utredningens linje.

– Det behövs reformer som underlättar rörligheten på arbetsmarknaden, som säkerställer grundläggande trygghet för alla arbetare så klart, men som också gör det möjligt för den som får sparken att få ett nytt jobb för svenska företagare att säkra arbetstillfällena i Sverige, säger Ebba Busch.

Busch: Tomma hot från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet har sagt att de är beredda att fälla regeringen om regeringen går vidare med förslagen att ändra i lagen om anställningsskydd, las. Men Ebba Busch tror bara att det är tomma hot.

– Dels för att jag har svårt att se att Vänsterpartiet faktiskt kommer att fullfölja sitt hot. Men också för att vi ser hur Stefan Löfven, gång på gång ser till att komplexa frågor försvinner, säger hon och fortsätter:

– Man hittar på sätt att dra ut på processerna och köpa sig tid. Jag tycker att Eva Nordmarks agerande i går är en ypperlig indikation att det är precis så Stefan Löfven kommer att hantera den här frågan. Då kan man säga att man håller sig till januariöverenskommelsen men inget händer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer