I Agendas partiledardebatt diskuterades regeringens strategi för att bekämpa smittsdpridning mellan statsminister Stefan Löfven (S) och Ebba Busch (KD). Foto: SVT

Ebba Busch: ”Sverige har med berått mod tillåtit en stor smittspridning”

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch anklagar regeringen för att med “berått mod” ha tillåtit coronaviruset att spridas i Sverige. – I februari lät man tusentals svenskar landa på Arlanda från områden som redan hade stor smittspridning. Sedan lät man dem gå rakt ut fritt i samhället, säger hon i SVT:s partiledardebatt.

Sverige har fram till i dag rapporterat 4 659 dödsfall till följd av covid-19. Det är fyra gånger fler än Norge, Danmark och Finland tillsammans. Sett till antal fall per miljoner invånare har Sverige det femte högsta antalet inrapporterade dödsfall i hela världen. 

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att regeringen både har lyckats och misslyckats med sin strategi att hindra coronaviruset.  

– Vi vill inte ha en snabb ökning och det har vi klarat. Vården måste ha rätt resurser och det har vi klarat. Vi skulle också skydda de äldre men det har vi inte klarat, säger Stefan Löfven.

Kallar Sverige ledarlöst

Under coronakrisen har konfliktnivån i svensk politik varit låg. För en dryg månad sedan beskrev Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch det som att “just nu är det är inte läge att ifrågasätta befälhavaren”.  

Men i kvällens partiledardebatt bryter hon borgfreden och kallar regeringen “dysfunktionell” och Sverige ledarlöst. 

– Corona är en tragedi som påverkar hela vår omvärld. Vi har 21 regioner och ansvaret ligger på dem. Vi har 290 kommuner och ansvaret ligger på dem. Vi har i praktiken haft ett politiskt ledarskap på nationell nivå som sagt till mindre kommuner som till exempel Laxå att konkurrera med större länder som USA och Kina om skyddsutrustning till sin personal i äldreomsorgen, säger Ebba Busch.

”Tillät smittspridning”

Stefan Löfven tycker att att man ska avvakta med att jämföra dödstal mellan olika länder innan man sett slutresultatet.

– Men det vi kan säga för Sveriges del är att det stora antalet människor som sörjer är ett resultat av att Sverige med berått mod tillåtit en stor smittspridning. I februari lät man tusentals svenskar landa på Arlanda från områden som redan hade stor smittspridning. Sedan lät man dem gå rakt ut fritt i samhället, säger hon.

Stefan Löfven svarar att virussjukdomen är ny och att ingen från början visste hur den skulle utveckla sig.

-Under tiden vi genomgår pandemin så lär vi oss mer och mer. Det är klart att ingen med berått mot ställde till det så att spridningen ökade. Det är precis tvärtom, säger Stefan Löfven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.