• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Janerik Henriksson/TT

Löfven: Beslut om coronakommission före sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven och regeringen svänger. Statsministern säger nu att regeringen inom kort kommer att fatta beslut om att tillsätta en coronakommission före sommaren, enligt Aftonbladet.

– Vi behöver ta helhetsgreppet för att se hur det har fungerat på nationell, regional och lokal nivå, säger Stefan Löfven (S) till tidningen.

I början av maj meddelade statsministern att man kommer att inrätta en coronakommission för att utvärdera Sveriges coronaarbete. Förslaget var att kommissionen skulle vara på plats efter att krisen blåst över, detta för att inte störa det pågående arbetet under epidemin. 

Initiativet har fått stöd av oppositionen – men en majoritet av riksdagspartierna har velat att kommissionen ska komma i gång så snart som möjligt.

Moderaterna – som krävt att kommissionen ska vara på plats innan sommaren – har hotat med att gå till konstitutionsutskottet om regeringen inte skyndar på arbetet.

Går oppositionen till mötes

Nu går Stefan Löfven och regeringen partierna till mötes. Ett beslut om en kommission som ska granska Sveriges coronaarbete kommer att fattas inom kort.

– Vi har sagt att det ska bli en coronakommission och vi har sedan dess arbetat så snabbt som möjligt för att få fram förutsättningar för det. Nu kommer vi att fatta beslut för en kommission innan sommaren, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

”Viktigt att vi lär oss”

Statsministern säger att regeringen vill ha en diskussion och dialog med övriga partier för att ta fram riktlinjerna för kommissionen.

– Det är uppenbart att den måste titta på den nationella nivån, hur har det fungerat mellan myndigheter och regering, mellan regering och riksdag och också på regional och kommunal nivå. Det finns en mängd olika perspektiv. Och jag tycker också att man ska titta lite utanför landets gränser, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

– Jag tycker att det är viktigt att vi lär oss vad som fungerat och vad som inte har fungerat i vårt samhället, fortsätter Löfven.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson välkomnar beskedet, och vill att kommissionen startar snarast.

– Nu handlar det om att komma överens om syftet och formerna för kommissionen, där det för oss är särskilt viktigt att bland annat belysa misslyckandet med att skydda våra äldre, säger Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar till SVT.

Även moderatledaren Ulf Kristersson är positiv till regeringens besked.

– Det är viktigt för att kunna utvärdera krisen löpande med skeenden i färskt minne eftersom vi inte vet när den här krisen är över, säger Kristersson till Aftonbladet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.