”Regeringen är senfärdig på många sätt”, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Foto: SVT

Partiledarna kräver coronakommission – snarast

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av riksdagspartierna vill att den coronakommission som regeringen annonserat ska tillsättas snarast.
Om det inte sker hotar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson med att gå till konstitutionsutskottet.
– Vi arbetar på ett underlag som partierna kommer få ta del av, säger statsministern Stefan Löfven.

– Vi har noterat att det är många partier som tycker ungefär som vi, att den bör tillsättas snarast och inte vänta till efter den här krisen. Då har jag sagt till regeringen att jag vill att ni ändrar er. Om ni inte gör det kommer vi på tisdag att ta upp den frågan i konstitutionsutskottet, säger Ulf Kristersson.

Det var i början av maj som statsminister Stefan Löfven berättade att det skulle tillsättas en coronakommission, men först efter krisen.

Även Sverigedemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet vill att kommissionen kommer igång inom kort.

– Vi lyfte till exempel behovet av att skyndsamt komma igång med kommissionsarbetet som har aviserats, och där upplever jag att det är många partier som tycker det. Där har vi sagt att det måste vara ett särskilt fokus på äldreomsorgen, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

”Regeringen är senfärdig”

Även Vänsterpartiet öppnar upp för en ändrad hållning i frågan.

– Vi vill ha en kommission. Vi har tidigare sagt att vi kan tänka oss att ha den till hösten, men det är möjligt att man ska börja tidigare, säger Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet.

L-ledaren Nyamko Sabuni säger att regeringen inte har levererat på det alla partier har identifierat som viktigt, och lyfter coronakommissionen samt testerna som exempel.

– Regeringen är senfärdig på många sätt. Väldigt mycket av det vi pratar om tycker vi lika om, men sen finns det väldigt lite verksamhet bakom det, säger Nyamko Sabuni.

Underlag tas fram

Statsminister Stefan Löfven (S) svarar på en presskonferens under fredagen att regeringen arbetar med frågan om en coronakommission.

– Vi arbetar med vad för slags mandat den här kommissionen ska ha och där har vi sagt att vi vill att partierna kommer med synpunkter och inspel, säger statsministern.

Däremot kunde Stefan Löfven inte säga exakt när kommissionen kan tänkas komma igång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer