Buss skenade i Stockholm – flera skadade

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer, varav ett barn, skadades på lördagen när en buss skenade in på ett torg fullt av människor vid Slussen i Stockholm. Tre dagar tidigare reparerades bussen för problem med bromsarna.

Mycket folk var i rörelse på stan för att titta på löparna i Stockholm Marathon. En buss som skulle stanna vid hållplatsen vid Slussen fick inte stopp utan körde rakt ner på Södermalmstorg.

-Jag såg hur bussen kom flygande ner för trappan. Sen såg man hur den slog i ramen i asfalten så det sprutar och gnistrar. Sen stannar den bara plötsligt. Folk skrek otroligt och det var ett himla liv, säger vittnet Bertil Backlund till Expressen på nätet.

Totalt skadades sex personer varav en man allvarligt. Ytterligare en man och tre kvinnor skadades lindrigt. Dessutom skadades ett 17 månader gammalt barn lindrigt.

Flera skadade låg på marken

-Det ligger blodiga människor överallt, berättade fotografen Andras Idén när han var på plats strax efter olyckan.

Även SVT-medarbetaren Hans G Andersson kom till olycksplatsen några minuter efter olyckan.

-Jag såg flera skadade precis nedanför trapporna och räddningsarbetare på marken som jobbade med de skadade. När jag tittade lite noggrannare såg jag att det fanns spår efter bussen som gick nedför trapporna. Rutan på bussen var spräckt, i övrigt såg den ganska intakt ut.

En barnvagn blev fullständigt demolerad efter att ha träffats av bussen. Barnet i vagnen ska enligt uppgifter i flera medier ha hamnat under bussen, men drogs snabbt fram av en förbipasserande och klarade sig undan med lindriga skador.

Motorn rusade

Vad som orsakade olyckan är oklart. Enligt de första uppgifterna från polisen rusade bussens motor vilket gjorde att den okontrollerat körde ner på torget.

Enligt Keolis, som ansvarar för bussarna, var olycksbussen för tre dagar sedan inne på reparation för en trög bromspedal.

-Men det är väldigt svårt att se att det skulle finnas samband med den här olyckan. Bussar är inne på reparation mer eller mindre regelbundet, säger Martin Hägglund, Keolis affärsområdesdirektör för Stockholm.

Busschauffören chockad

Den 15 år gamla bussen var av en typ och årsmodell som ska tas ur trafik i år. Men enligt Bengt Bryungs, ordförande för trafiksektionen på Kommunal i Stockholms län, är regelbundet underhåll viktigare för säkerheten än bussens ålder.

-Keolis har en väldigt bra servicenivå och hög säkerhet, säger han.

Den förare som tidigare på olycksdagen körde bussen har uppgett att den då fungerade utan problem. Fordonet, som besiktigades i mitten av april, ska nu undersökas av polisen som också hört föraren för att klarlägga orsaken till olyckan.

Busschauffören chockades och fördes till sjukhus utan fysiska skador. Tester visar att hon inte var alkoholpåverkad.

TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.