”Man känner sig så oskyddad, att folk verkligen inte respekterar det där med att stanna hemma om man är sjuk”, säger Naomi Holmgren, butikssäljare på Stadium outlet i Helsingborg. Foto: TT / Privat

Butiksanställda oroliga inför Black Friday: ”Kunder tar inte hänsyn till oss”

Uppdaterad
Publicerad

Snart står rea-skyltar i varje butik. Shoppingdagen Black Friday närmar sig med stormsteg. För butikspersonal i coronatider innebär det inte enbart trevliga möten med människor.

– Folk flåsar en i nacken och respekterar inte avståndet. Kunder tar inte hänsyn till oss, säger Naomi Holmgren, butikssäljare på Stadium outlet i Helsingborg.

Den både älskade och hatade dagen är snart här: Black Friday. Du som tidigare tagit dig till butiker på just den dagen vet hur det brukar se ut. Vassa armbågar från människor som vill köpa varor på extrapris och köer som ringlar sig långa utanför butikerna. Men i en tid då en av de vanligaste uppmaningarna är ”håll avstånd” kan svårigheterna bli stora.

– Man känner sig så oskyddad, att folk verkligen inte respekterar det där med att stanna hemma om man är sjuk. Vi går till jobbet för att vi vill jobba och hjälpa andra, men då får man visa hänsyn till oss, säger Naomi Holmgren, butikssäljare på Stadium outlet i Helsingborg.

Tillsätter kövärdar

Nu tillsätter flera butiker så kallade ”kövärdar” som ska se till att allt går rätt till.

Den främsta uppgiften kommer att gå ut på just att se till att kunderna håller avstånd till varandra, men också att se till att det inte är för många som befinner sig i butiken samtidigt.

”Pengar före säkerhet”

Men riskerna finns där ändå, menar Ninve Isabar Jasaraj, butikssäljare på Rituals i Skärholmen, Stockholm.

– Jobbar man bland folk är det alltid en risk. En del människor håller inte avstånd till säljarna, säger hon.

Hon är även orolig för att butiker i köpcentrum inte kommer att ta sitt ansvar.

– De har tappat så mycket i omsättning sedan corona kom att de kanske väljer pengar före säkerheten. De som styr butikerna är ju inte de som tar smällen, utan det är vi som jobbar i butikerna som gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.