• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

”Black friday”-rean nu mer populär än mellandagsrean. Foto: Tomas Oneborg/TT

Mellandagsrean inte längre störst

Publicerad

Att handla på mellandagsrean är inte längre lika populärt. Istället har den amerikanska traditionen med en stor rea i slutet av november, ”Black Friday”, tagit över som den starkaste rea-perioden.

Den nätbaserade tjänsten Prisjakt har jämfört förra årets mellandagsrea med årets ”Black Friday”, som numera betraktas som startskottet för julhandeln. Jämförelsen visar att intresset för att konsumera var 73 procent större under Black Friday.

– I takt med att e-handeln växer fram så blir handeln mycket mer kampanjdriven. Då är det inte lika viktigt att handla på mellandagsrean. Den är inte längre ”the one and only”. Vi har många andra stora reor under året, säger Carl Vult von Steyern som är nordenchef på Prisjakt.

Forskare bekräftar bilden

SVT Nyheter har talat med forskare som bekräftar bilden av en snabbrörlig marknad.

– Handeln har på ett sätt skapat den här situationen själva genom att hela tiden använda prisvapnet i jakten på kunder, i stället för att använda andra saker för att konkurrera, säger Ulf Johansson, professor i marknadsföring på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Enligt Prisjakt är en av förklaringarna till det minskande intresset för mellandagsrean att kunderna har börjat reagera på hetsen kring reorna och konsumtionen. Ett exempel på det är kampanjen White Monday, som går ut på att man inte ska handla någonting alls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.