Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Bydén om Sveriges Natoansökan: Förbereder oss för att kliva in som fullvärdig medlem

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten rustar för att kliva in som fullvärdig medlem av Nato redan från dag ett.

Det säger överbefälhavare Micael Bydén med anledning av processen kring Sveriges ansökan till försvaralliiansen.

– Vi förbereder nu allt, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Samtliga 30 Natoländer, förutom Ungern och Turkiet, har hittills sagt ja i ratificeringsprocessen kring Sveriges medlemsansökan.

Enligt överbefälhavare Micael Bydén pågår nu förberedelserna för fullt för att kunna kliva in som fullvärdig medlem när det väl kan bli aktuellt.

– Samtliga 30 länder har bjudit in Sverige. Det innebär att man indikerar att man är beredd att ge oss ett fullvärdigt medlemskap. När det kommer vet jag inte men Försvarsmakten förbereder nu allt i en integrationsprocess för att faktiskt kliva in från dag ett som fullvärdig medlem, säger Micael Bydén i Morgonstudion.

”Politisk nivå”

Enligt Bydén påbörjades upprustningen av försvaret vid det förra försvarsbeslutet 2020. Oroligheterna efter den ryska invasionen av Ukraina har sedan dess satt ytterligare fokus på Sveriges militära förmåga, som han nu menar är på ”tillväxt”. Det har även getts en ”tydlig” inriktning av försvaret på två procent av BNP, menar han.

– Kriget är tillbaka i Europa på ett sätt som vi inte har sett sedan andra världskriget, säger han.

Micael Bydén betonar att de förhandlingar som nu sker kring Sveriges Natoansökan ligger på politisk nivå.

– 28 länder sade ja till Sverige efter inbjudan på egentligen rekordfart. Nu är det två länder kvar, Ungern och Turkiet. Här för man nu en nära dialog på politisk nivå, det är där man behöver lösa de knutar som är kvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.