Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fastighetsmäklaren Stefan Sandin säljer nybyggda lägenheter i Vega, utanför Stockholm. Foto: Midhat Poturovic/SVT

Byggbolagen tar till tricks för att sälja – i tider av nedgång

Uppdaterad
Publicerad

Fallande bostadspriser gör det svårare att sälja nybyggda lägenheter, där inflyttning ibland sker flera år senare. Det har fått byggbolag att komma med olika former av ekonomiska erbjudanden.

Bostadspriserna i Sverige har sjunkit med nästan sex procent bara under de tre senaste månaderna, visar siffror från Valueguard.

Flera stora aktörer på bostadsmarknaden väljer nu att ”piffa” sina erbjudanden för att öka intresset för just deras objekt. Aktören Nordr använder sig bland annat av räntegarantier till bostadsrättsföreningen för att hålla nere avgifterna.

– Vi märker ju av den här oron hos våra kunder, och för att mota det och visa förståelse för det svåra marknadsläget så har vi valt att utöka vårt trygghetserbjudande med en räntegaranti. Vi märker att det här har varit det lilla som krävdes för att våra kunder faktiskt skulle skriva på köpeavtalen, säger Biljana Pehrsson vd för Nordr.

Försäljningen haltar

JM, som bygger flest bostäder i landet för egen försäljning, sålde 40 procent färre lägenheter juli till september i år jämfört med förra året – men där är man avvaktande till speciella lösningar.

– Det är inget vi planerar för, men vi kommer i enstaka projekt att erbjuda fria månadsavgifter. Det kommer också att avgöras av hur marknaden utvecklas framåt. Ytterst är det priset som är det viktigaste för våra kunder, säger Johan Skoglund, vd för JM.

Men att sänka faktiska priserna på bostäderna är inte aktuellt uppger Nordr.

– Vi har fått högre byggkostnader, och det skulle inte gå ihop om vi både ska svälja högre byggkostnader och samtidigt sänka priset, säger Biljana Pehrsson vd för Nordr.

Byggandet sjunker

I år sjunker antalet startbesked för bostäder med 14 procent jämfört med toppåret 2021, enligt statliga Boverkets reviderade prognos. Det innebär färre nybyggen. Hur det blir framöver är ännu oklart.

– Vi kommer att se hur det utvecklas under hösten och våren. Når vi inte de bokningar vi har tänkt oss då blir det lägre produktionstakt för oss på JM, säger Johan Skoglund.

I den nya stadsdelen Vega i Haninge i Södra Stockholm ska det byggas 4 000 bostäder. I inslaget ovan kan du höra hur mäklaren, på den platsen, valt att arbeta för att öka intresset för hans objekt – samt vilket resultat han menar att det gett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.