Kommunen bygger hus åt Vattenfall – delar Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommun bygger ett hus där Vattenfall ska samla hela sin personal. En investering på mer än hundra miljoner kronor.

På en tomt vid Bokenskolan och Kunskapens hus är Vattenfalls nya kontorshus planerat att ligga. Huset ska byggas och ägas av kommunen och sedan hyras ut till det statliga företaget. Företaget har under lång tid haft som önskemål att kunna samla sin personal i Jokkmokk under ett tak.

Oro för kostnaderna

Men det planerade bygget väcker både oro och ilska hos en del invånare i kommunen och kanske är en av förklaringarna historisk. Vattenfall, som gör stora vinster av bygdens naturresurser, har under lång tid dragit ned på sin personal i Jokkmokk. Många tycker helt enkelt att företaget själva ska stå för kostnaderna av det nya huset, inte kommunen. Men det finns också oro för att Jokkmokks kommun ska förlora ekonomiskt på affären.

Val 2018 – #dinröst
Här är en skiss av byggnaden som rör upp känslor hos en del Jokkmokksbor. Foto: MAF Arkitektkontor

Lokalt parti kritiskt

En av byggprojektets största kritikerna är partiet Framtid i Jokkmokk och gruppledaren Roland Boman. Han menar att det finns risk för att Vattenfall drar ner på sin verksamhet på orten och att det blir Jokkmokksborna som står kvar med den ekonomiska notan.

– Man har ju sagt att kontorsplatser, som det handlar om här, är platsoberoende. Vem trodde till exempel att Vattenfall accounting skulle hamna i Indien? Jag tycker inte att vi ska agera riskkapitalbolag åt ett statligt företag, säger Roland Boman (FJk).

Långsiktigt hyresavtal

Vattenfall har som princip att inte bygga sina egna kontorslokaler. På större orter finns det byggföretag som är villiga att ta den ekonomiska risken men så är inte fallet i Jokkmokk.

Inget avtal är ännu färdigt. Men de siffror som tagits fram under våren tyder på att huset tillsammans med kringutrustning kommer att innebära en investering på runt 115 miljoner kronor för kommunen. Det hyresavtal som kommunen planerar att skriva med Vattenfall är på 18 år med chans att omförhandla efter tio år.

”Intäkter på över 100 miljoner”

Att bygget skulle innebära en ekonomisk risk för Jokkmokksborna är ingenting som kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) håller med om.

– I och med att vi tecknar ett hyresavtal med Vattenfall får vi in 5,7 miljoner i 18 år. Det blir intäkter på över 100 miljoner, säger Bernhardsson.

Han fortsätter:

– Man blir mer attraktiv som region om man har en stor arbetsgivare som har investerat fast sig i kommunen, säger Robert Bernhardsson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet