Tårta till Vattenfall från Jokkmokks kommun. Foto: SVT

Efter beskedet: Jokkmokks kommun tackar Vattenfall med tårta

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls besked att ersätta de 32 jobben som ska flyttas till Indien med en ny verksamhet togs emot med glädje av Jokkmokks kommunalråd. – Otroligt stort, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) som dagen till ära bjuder Vattenfall på tårta med texten ”Välkommen till Jokkmokk”

– Skälet till att det står så är att det är en nyetablering för Vattenfall eldistribution. En sådan stor nyetablering av en av Vattenfalls kärnverksamheter måste firas, säger Robert Bernharsson.

LÄS ÄVEN: Här är Vattenfalls nya jobb till de anställda i Jokkmokk

Vattenfall har funnits i Jokkmokk i över hundra år men antalet anställda inom företaget har med åren minskat rejält och idag arbetar omkring 100 personer inom Vattenfall i kommunen. 

I somras meddelade Vattenfall att de 32 tjänsterna inom Vattenfall accounting kommer att flyttas till Indien och sedan dess har bland annat kommunalrådet fört diskussioner med företaget för att få ersättningsjobb till kommunen. 

Under torsdagen meddelade Vattenfall att man kommer att flytta arbetsuppgifter från Umeå, Trollhättan och Solna och förlägga en elnätskundservice i Jokkmokk.

– Det är otroligt stort, säger Robert Bernhardsson.

Men behöver ni känna er tacksamma?

– För oss känns det väldigt bra att Vattenfall har fattat det här beslutet på affärsmässiga grunder.

Nu flyttas ju de här jobben från andra orter?

– Det beslutet kan jag inte ta ansvar för – jag arbetar för nyetableringar i Jokkmokk.

LÄS MER: Detta har hänt med Vattenfall i Jokkmokk

Den här frågan har ju blivit väldigt stor och många har engagerat sig, vad tänker du kring det?

– Jag är själv lite förvånad faktiskt, men det är många som engagerar sig i Jokkmokk, oavsett om det gäller markfrågor, rovdjursfrågor eller andra naturresurser. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.