Annika Viklund, VD Vattenfall Eldistribution AB, Christer Ljunggren, Regional talesperson Vattenfall AB norra Sverige och Robert Bernhardsson, kommunalråd Jokkmokk Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Här är Vattenfalls nya jobb till de anställda i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

Framtiden för de anställda vid Vattenfall accounting i Jokkmokk har varit oviss sedan företaget meddelat att deras tjänster ska flyttas till Indien. Men i dag presenterade Vattenfall de 32 ersättningsjobben – den statliga energijätten kommer att flytta arbetsuppgifter från Umeå, Trollhättan och Solna och förlägga en elnätskundservice i Jokkmokk.

I somras fick de 35 anställda vid Vattenfall accounting i Jokkmokk beskedet: deras tjänster flyttas från kommunen, 600 mil bort till Mumbai, Indien.

Sedan dess har framtiden varit oviss men under torsdagen fick de anställda besked – Vattenfall Eldistribution AB kommer att ersätta de förlorade jobben genom att etablera en elnätkundservice i Jokkmokk.

LÄS ÄVEN: Efter beskedet: Jokkmokks kommun tackar Vattenfall med tårta

Arbetsuppgifter flyttas från kundservice i Umeå och från Vattenfall Eldistributions kontor i Solna och Trollhättan.

– Nu har vi ett intensivt arbete framför oss med att rekrytera chefer och matcha medarbetare men min bild är att många av dagens medarbetare på Vattenfall accounting matchar väl. Vår utgångspunkt är att det inte ska uppstå någon övertalighet varken här eller någon annanstans, säger Annika Viklund, VD Vattenfall Eldistribution AB.

Symbolisk fråga

Vattenfall har funnits på orten i mer än hundra år och de tio kraftverken i Jokkmokks kommun levererar årligen omkring tio miljarder till statskassan, av det får kommunen tillbaka 20 miljoner i bygdemedel, enligt jokkmokkspolitikern Roland Boman.

LÄS MER: Detta har hänt med Vattenfall i Jokkmokk

Beskedet om att outsourca de få jobb som finns kvar inom Vattenfall i Jokkmokk till låglöneländer har därför väckt stor uppmärksamhet och blivit något av en symbolisk fråga.

– Vattenfalls verksamhet i Jokkmokk gav förutsättningar för industrialiseringen i Sverige och Jokkmokk har varit och kommer att förbli en viktig del för Vattenfall, säger Christer Ljunggren, regional talesperson för Vattenfall AB norra Sverige.

Ersättningsjobb

Lokala politiker, landshövding Sven-Erik Österberg och privatpersoner har engagerat sig i frågan och försökt få Vattenfall att backa i frågan. I förra veckan meddelade näringsminister Mikael Damberg (S) att regeringen ”garanterar ersättningsjobb” till Jokkmokk.

LÄS ÄVEN: Landshövding startar räddningsaktion

Upp till 2000 jobb försvinner

Turerna kring Vattenfalls nedskärningar har varit många. Senast igår blev det känt att upp till 2.000 jobb försvinner fram till år 2020, något som framför allt slår mot huvudkontoret i Solna.

LÄS ÄVEN: Upp till 2.000 jobb försvinner från Vattenfall

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Mer i ämnet