Landshövdingen startar räddningsoperation

Uppdaterad
Publicerad

I dag besökte landshövding Sven-Erik Österberg Jokkmokk för att möta de 40 anställda vid Vattenfall accounting – vars jobb är hotade.

Hans mål är att få Vattenfall att backa när det gäller de 40 hotade jobben i kommunen.

Och han är förhoppningsfull och tror att de anställdas effektivitet kan bli det som räddar verksamheten kvar på orten när koncernens översyn är klar.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

– Kanske det viktigaste när det gäller företagets syn är att lyfta fram att man jobbar effektivt här i Jokkmokk, vilket gynnar Vattenfall.

Varje år levererar de tio kraftverken i Jokkmokks kommun tio miljarder till statskassan och av det får kommunen tillbaka 20 miljoner kronor i bygdemedel per år, det enligt den lokala politiske profilen Roland Boman. Och därför tycker många att Vattenfalls agerande är en moralisk fråga.

– Min förhoppning är givetvis att Vattenfall centrerar all sin fakturahantering hit. Vattenfall har sin vagga här och produktionen är bra och det är möjligt att växla upp det här till alla fakturor med ganska enkla medel, säger Robert Bernhardsson (S) kommunalråd i Jokkmokk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Mer i ämnet