Vattenfall i Jokkmokk: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfalls jobb i Jokkmokk kommer att flyttas till Indien. Här är bakgrunden till det som har hänt sedan nyheten kom ut förra sommaren.

2 augusti 2016:

  • Jokkmokk riskerar att förlora 40 arbetstillfällen när statliga Vattenfall vill centralisera verksamheten. Det är Vattenfall Accounting som hanterar fakturor som riskeras att läggas ner.

3 augusti 2016:

  • Beskedet om nedläggningshotade kontoret i Jokkmokk protesteras från flera håll. Bland dem finns politiker som Britta Flinkfeldt, Anna Hövenmark och Kent Ögren.

4 augusti 2016:

  • Linnea Eriksson är en av de som drabbas om Vattenfall lägger ned kontoret i Jokkmokk. Om hon blir av med jobbet vill hon inte stanna kvar i kommunen. ”Då får jag åka och studera någonstans, det finns inte mycket att välja på här i kommunen”, säger hon.

7 augusti 2016:

  • Förre landshövdingen Per-Ola Eriksson och nuvarande landshövdingen Sven-Erik Österberg går samman för att rädda jobben. ”Jag kan lova att jag ska göra allt jag kan för att den här historien ska få ett lyckligt slut”, säger Österberg.

9 augusti 2016:

  • 2.800 personer har skrivit under Centerpartiets upprop mot Vattenfalls planer på att flytta ett 40-arbetstillfällen i Jokkmokk. Namnunderskrifterna ska lämnas in till näringsminister Mikael Damberg.

19 augusti 2016:

7 december 2016:

19 januari 2017:

  • Vattenfall lovar att ersätta de 40 tjänster som riskerar att försvinna i Jokkmokk med andra arbetstillfällen. Att jobben ersätts är mycket viktigt för Jokkmokk enligt kommunalrådet Robert Bernhardsson (S): ”Om halva SSAB i Luleå skulle försvinna får du ett perspektiv hur många arbetstillfällen det är. De här 40 jobben är en stor andel av Jokkmokks arbetsmarknad”, säger han.

13 september 2017:

  • Ingenting händer efter att Vattenfall lovat att ersätta jobben som riskerar att försvinna. Men för att lugna opinionen i Jokkmokk går näringsministern Mikael Damberg (S) ut och ”garanterar” ersättningsjobb.

12 juni 2017:

  • Statliga Vattenfall kostnadseffektiviserar sin verksamhet. För Jokkmokk innebär det att 32 arbetstillfällen outsourcas och totalt berörs 500 medarbetare i Tyskland, Sverige och Nederländerna.

19 juli 2017:

21 september 2017:

  • Vattenfall presenterarde de 32 ersättningjobben för de som ska outsourcas till Indien. Vattenfall Eldistribution AB kommer att förlägga en elnätskundservice i Jokkmokk för att ersätta de förlorade jobben.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer