Landshövdingar går samman

Uppdaterad
Publicerad

Förre landshövdingen Per-Ola Eriksson och nuvarande landshövdingen Sven-Erik Österberg gör nu gemensam sak för att rädda de 40 hotade vattenfallsjobben i Jokkmokk.

Sven-Erik Österberg har i ett halvår känt till att Vattenfall ska göra en översyn av verksamheten, bland annat av Vattenfall accountings fakturaverksamhet i Jokkmokk.

Lyckligt slut?

Det kan bli så att de 40 jobben outsourcas, alltså att ett annat andra företag tar över.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

– Jag är starkt kritisk till det. Alla 40 jobben är oerhört dyrbara för en liten kommun som Jokkmokk. Jag kan lova att jag ska göra alt jag kan för att den här historien ska få ett lyckligt slut och det är som Vattenfall säger, inget är bestämt och inga beslut är fattade, säger Sven-Erik Österberg.

Han ska i veckan diskutera frågan med näringsminister Mikael Damberg och med Jokkmokks kommun.

– Det här blir den viktigaste frågan för mig i höst, för det är då det här ska avgöras, säger Sven-Erik Österberg.

Armarna i kors

Förre landshövdingen Per-Ola Eriksson var med och jobbade för att Jokkmokk skulle få de utlokaliserade jobben.

Och nu när de är hotade reagerar han starkt. 

På måndag åker Per-Ola Eriksson upp till Jokkmokk för att träffa de anställda tillsammans med riksdagsledamoten Helena Lindahl, som krävt svar om Jokkmokk i riksdagen av näringsministern.

– Det som sker i Jokkmokk är allvarligt. Om det ska flyttas administrativa tjänster från Jokkmokk, kanske till något låglöneland... det får bara inte ske och jag är förvånad över att regeringen sitter med armarna i kors, säger Per-Ola Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Mer i ämnet