Foto: SVT

”40 jobb är som halva SSAB för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall lovar att ersätta de 40 tjänster som riskerar att försvinna i Jokkmokk med andra arbetstillfällen.

Det var förra året som det kom ut att Jokkmokk riskerar att förlora 40 arbetstillfällen eftersom Vattenfall vill centralisera sin verksamhet. Detta genom att sälja ut jokkmokksjobben till anbudsgivare som kan göra det billigare, så kallad outsourcing.

Och det är fortfarande inte beslutat hur det blir med jobben eftersom processen väntas fortgå ännu ett tag.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Jobben ska ersättas

Men under torsdagen har Christer Ljunggren, vd Vattenfall Vattenkraft, haft ett möte med Jokkmokks kommunalråd och landshövdingen – där han informerat duon om hur de avser att hantera situationen framöver om det blir aktuellt med outsourcing.

– Utifall att outsourcingprojektet genomförs enligt plan och det påverkar personalen kommer vi ta ett ansvar för arbetstillfällena där uppe, och ersätta de i sådana fall med andra arbetstillfällen, säger Christer Ljunggren till SVT.

Vilka arbetstillfällen det blir och vilka som kommer beröras är dock fortfarande oklart. Ljunggren säger dock att ambitionen är att så långt det är möjligt erbjuda befintlig personal i Jokkmokk jobb.

”Glad över beskedet”

Robert Bernhardsson (S), Jokkmokks kommunalråd, var nöjd med dagens besked.

– Det är väldigt positivt. Som alla vet är det en väldigt viktig arbetsplats för oss,  och det känns positivt att Vattenfall vill fortsätta satsa på Jokkmokk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Mer i ämnet