Löfven på besök i Norrbotten

Publicerad

Kallax by utanför Luleå fick fint besök på torsdag kväll – statsminister Stefan Löfven som kom för att provsmaka årets surströmming.

Men besöket handlade inte bara om surströmming. Statliga Vattenfalls planer på att flytta 40 jobb från Jokkmokk har utlöst en kritikerstorm mot regeringen.

– Något som inte alla förstår som kommer lite mer söderifrån är att 40 jobb i Jokkmokk motsvarar 8000 arbetstillfällen i Stockholm. Så därför måste alla förstå att det är en stor fråga och att man inte bara kan ta bort jobb på detta sätt. Men om man nu har en dialog kommer man att hitta en lösning och se till att det ska vara jobb i Jokkmokk också. 

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Och så här säger han om att krönikören Lotta Gröning krävt en folkomröstning om självständighet för Norrland.

– Vi ska hålla ihop landet Sverige men däremot ska vi hjälpas åt för det är viktigt att hela landet får förutsättningar för att leva och utvecklas.

Och vad han tyckte om surströmmingen.

– Jättegod, jättegod och det är så gott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls kontor i Jokkmokk hotas av nedläggning

Mer i ämnet