Bostadsinvesteringarna kan komma att minska med 30 procent fram till år 2019. Foto: Niclas Berglund/SVT

Byggkris i höst – svårt att sälja nybyggda bostadsrätter

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten väntar en byggkris i Sverige för nya bostadsrätter på grund av att försäljningen stannat av. Under första kvartalet i år halverades försäljningen av nya bostadsrätter samtidigt som allt fler lägenheter kommer ut på marknaden.

Den högkonjunktur vi har i Sverige har eldats på av att det byggts rekordmånga lägenheter och då framför allt bostadsrätter i storstäderna. Men nu har det skett en dramatisk omsvängning. För det senaste kvartalet har försäljningen av nyproducerade bostadsrätter stannat av.

Under årets första tre månader har 1 137 bostadsrätter sålts av de tio börsnoterade byggbolagen i Sverige jämfört med 2 739 lägenheter under samma period förra året visar ny statistik som SVT tagit del av. Det är en minskning med hela 58 procent.

Samtidigt börjar många av de byggen som startades under slutet av år 2016 och under förra året bli klara och på byggföretaget Veidekke är man bekymrad över framtiden.

– Hösten kommer att bli besvärlig, säger Lennart Weiss som är kommersiell direktör på Veidekke. Jag tror tyvärr att vi måste räkna med att det blir uppsägningar i den här branschen.

En tuff omställning väntar byggbranschen

Han ser också framför sig en rad konkurser och en utslagning av företag:

– Det har kommit in finansiellt svaga bolag när det var relativt lätt att göra affärer i den här marknaden. De har inte en tillräckligt stor kassa för att uthärda en lång låg konjunktur som jag tror att det är fråga om.

Det är alltså en tuff omställning som väntar byggbranschen i höst och som kommer att påverka hela den svenska ekonomin. 

– Vi har haft en bostadsmarknad som har varit motorn i svensk ekonomi, säger Annika Winsth som är chefekonom på banken Nordea. Nu vänder det. Bostadsinvesteringarna kommer att falla de närmaste åren och det kommer att påverka så väl hushåll som dem som är i byggbranschen.

Marknaden mättad på dyra bostadsrätter

Enligt Nordeas bedömning kommer bostadsinvesteringarna att minska med 30 procent fram till år 2019:

– Det är lika mycket som det har bidragit med de senaste åren så det är en dramatisk förändring, säger Annika Winsth.

Enligt Nordeas bedömning påverkar detta hela ekonomin och gör att tillväxten mattas av nästa år.

Den kraftiga omsvängingen som nu är på väg beror på flera orsaker. Från Veidekke pekar man på de förändringar som gjorts i regelverket som gör att det blivit svårare för många att finansiera ett bostadsköp. Men enligt Nordeas chefekonom handlar det om att byggbolagen har förbyggt sig:

– I storstäderna och i en del universitetsstäder har vi byggt väldigt mycket bostadsrätter och en hel del i dyrare segment. Marknaden där är nu mättad på den sortens byggande och där kommer vi att få se en ordentlig inbromsning.

Väntad prisnedsättning för nyproducerat

Det är alltså framför allt de dyra lägenheterna som nu är svårt att sälja på marknaden vilket också syns i statistiken där företag som Oskar Properties och Tobin Properties drabbats hårdast. Tobin Properties sålde under årets första tre månader bara tre lägenheter jämfört med 146 lägenheter för samma period förra året. Och för Oscar Properties gick det inte så mycket bättre: Bolaget hittade bara köpare till 12 lägenheter jämfört med 102 lägenheter för samma period förra året.

Dessutom finns också hundratals små bostadsutvecklare som lockats in i branschen de senaste åren och som nu lever farligt. För de har inte de ekonomiska muskler som krävs.

Enligt Nordeas chefekonom kan vi nu vänta oss att priserna fortsätter att sjunka för nyproducerade lägenheter och att de stora byggjättarna förberett sig för krisen och därför byggt upp stora kassor:

– De har plockat på sig pengar av två skäl, anser Annika Winsth. De vet att när det gungar så behöver de pengar och de vill kunna köpa billigt. Så jag tror att priserna ska ned ytterligare och det tror jag att vi kommer att få se under senhösten och början av nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer