Tove Malmqvist Stigell, docent vid KTH, ser en stor klimatnytta med att energieffektivisera svenska hus. Se mer i klippet längre ner i artikeln Foto: SVT

Byggnader stora klimatbovar – energieffektivisering en del av lösningen

Uppdaterad
Publicerad

Runt 20 procent av utsläppen i världen orsakas av byggnader, på grund av deras höga energianvändning. Därför satsar EU stort på energieffektivisering av hus framöver.

– En jättestor andel av världens energianvändning går åt till drift och uppvärmning av bostäder. Om vi ska kunna göra en klimatomställning behöver vi använda elen på ett smartare sätt, säger Tove Malmqvist Stigell, docent i hållbart byggande på KTH.

Att få ner energianvändningen i hus räknas som en nyckelåtgärd i den nya gröna giv som ska göra EU klimatneutralt.

Byggnader står idag för 40 procent av unionens energianvändning, ofta från olja, gas och kol. Byggnadssektorn beräknas totalt orsaka mer än en tredjedel av utsläppen inom EU som därför satsar stort på energieffektivisering framöver.

– 90 procent av de byggnader som finns i Europa idag kommer att finnas kvar om 30 år. Därför måste vi jobba med de befintliga bestånden, säger Tove Malmqvist Stigell.

Kopplat till uppvärmning och drift

Sverige har bättre isolerade hus än många andra länder och har fasat ut oljeuppvärmningen. Vi använder också mycket fjärrvärme som mer och mer kommer från förnyelsebara energikällor. Tove Malmqvist Stigell ser ändå en stor klimatnytta med att energieffektivisera svenska hus.

– Fortfarande kan runt 20 procent av Sveriges utsläpp kopplas till bygg- och fastighetssektorn. En stor del av dessa utsläpp är kopplat till uppvärmning och drift av byggnader.

Kan förhindra elbrist

Många flerfamiljshus i Sverige har stora renoveringsbehov, inte minst miljonprogrammen. De lämpar sig utmärkt för att energieffektiviseras när de ändå ska renoveras, anser Tove Malmqvist Stigell.

Om fler byggnader får ner sin energianvändning kan det också bidra till att förhindra framtida elbrist i Sverige, menar hon.

– Det är ju ett sätt att minska det totala elbehovet och att dämpa effektbristen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.