Byggnads styrelse iförda pussy-hats för att visa solidaritet med kvinnor. Mössorna är en symbol för feminism och började användas av kvinnor i USA i protest mot president Trump. Foto: Byggnads

Byggfacket vill ha insatsstyrka mot sexism

Uppdaterad
Publicerad

I den mansdominerade byggbranschen har facket jobbat hårt för att bekämpa sexistiska attityder och trakasserier mot kvinnor. Den breda kampanjen ”Stoppa machokulturen” har väckt stor uppmärksamhet även i andra länder. Nu diskuterar man en insatsstyrka som snabbt ska kunna ingripa på arbetsplatser där kvinnor behandlas illa.

Byggnads och cheffacket Byggcheferna drog igång kampanjen ”Stoppa machokulturen” 2015 efter ett kongressbeslut.

Bara en procent av de anställda i byggbranschen är kvinnor och det råder brist på arbetskraft. Facken ville få fler tjejer att bli intressserade.

Byggnadsfackens breda kampanj med kaxiga och provocerande budskap väckte uppmärksamhet. Man utsåg jämställdhetsansvariga på byggena, kvinnliga nätverk och ungdomsgrupper uppmuntrades. Filmer, spel och utbildningsinsatser drogs igång.

Annonser och utbildningspaket ingår i byggfackens kampanj "Stoppa machokulturen". Foto: Byggnads

Som ett led kampanjen publicerades en gruppbild av den kompakt manliga styrelsen iförda så kallade ”pussy hats”. Bilden hånades i sociala medier. Det ansågs stötande och aningslöst att Byggnads publicerade bilden på internationella kvinnodagen.

– Det blev en käftsmäll men jag skulle ta på mig mössan igen alla dagar. Vi ville visa solidaritet med kvinnorna och att vi jobbar för en mer jämställd bransch. Vi citerades i alla veckotidningar och nådde verkligen ut med vårt budskap. Det har gett ringar på vattnet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till SVT Nyheter.

– Vi har ett annat samtalsklimat i dag även om vi är långt ifrån färdiga. Vi har tagit några rejäla kliv och har jobbat hårt för att göra skillnad, säger Johan Lindholm.

Byggnads ordförande Johan Lindholm vill ha en insatsstyrka mot trakasserier på byggarbetsplatserna. Foto: Byggnads

Han vill ha en visselblåsarfunktion som kan larma om trakasserier på arbetsplatser och en insatsstyrka som kan rycka ut och ta itu med problemen.

Johan Lindholm deltar nu i en internationell kongress för byggfack från 225 länder där kampanjen ”Stoppa machokulturen” väckt stort intresse.

Utvärderingen av kampanjen pågår. Byggnads har fått fler kvinnor och ungdomsrepresentanter i sina regionala styrelser och antalet kvinnliga medlemmar har ökat från 1000 till omkring 1600. 

I kampanjen "Stoppa machokulturen" ingick provocerande påståenden för att skapa debatt om jämställdhet. Foto: Byggnads

– Jag blir jätteglad när jag träffar kvinnor som är en del av arbetslagen på byggena. Men det krävs ett fortsatt fotarbete långt ner bland gräsrötterna, säger Johan Lindholm.

De rosa stickade mössorna började användas i USA av kvinnor som deltog i Women´s March som en protest mot president Trumps kvinnosyn. På internationella kvinnodagen användes huvudbonaden på många håll i Sverige som en feministisk symbol.

”Pussy” är en ordvits som betyder både kattunge – därav formen med kattöron på mössorna – och anspelar på Trumps uttalande ”Grab´em by the pussy”, där pussy betyder kvinnligt könsorgan.

Världskulturmuseet i Göteborg har uppmanat mössbärare att skicka in sina pussymössor för en kommande utställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer