Ett tiotal personer skadades när Kajvägsbron i centrala Ludvika kollapsade på torsdagen. Bron var under uppbyggnad och arbetarna höll på att gjuta broplattan när formställningen – byggnadsställningen som håller uppe gjutformen – rasade.
LÄS MER: Brobygge i centrala Ludvika har rasat
Enligt Håkan Sundquist, professor emeritus vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) och expert på brokonstruktioner, är det inte ovanligt att formställningar kollapsar. Raset inträffar vanligtvis i samband med gjutningen, då bron blir så tung att ställningen inte längre kan bära upp den.
– Det har ju hänt kanske vartannat år. Jag har utrett flera fall. Däremot är det mycket sällan det blir så här omfattande personskador, oftast handlar det om ekonomiska skador, säger han.
Här är några exempel:
- 1939 dog 18 arbetare då Sandöbron över Ångermanälven var under uppbyggnad.
- 2008 omkom två personer och tre skadades när formställningen rasade vid Ådalsbanans brobygge över Älandsfjärden utanför Härnösand. Byggföretaget Skanska tvingades böta sex miljoner kronor. Två underentreprenörer fick böta en miljon kronor vardera.
- I januari i år vek sig stöttor i formställningen i samband med gjutningen av ekodukten över E6 vid Sandsjöbackaområdet. Ingen skadades, men byggföretaget Peab tvingades avbryta arbetet av säkerhetsskäl.
Inte lika säkra som färdiga broar
Arbetet med formställningar är riskfyllt och Håkan Sundquist hävdar att konstruktörerna, vanligtvis konsulter som gör hållfasthetsberäkningar åt byggföretaget innan ställningen sätts upp, inte tar säkerheten på tillräckligt stort allvar. Det gäller även byggföretagen.
– Det här är tillfälliga konstruktioner som bara ska fungera en gång och kostar ganska mycket. Relativt sett har de inte samma säkerhet som den färdiga bron. Det har bara hänt en gång att en färdig bro har rasat i Sverige, när Tjörnbron blev påseglad.
LÄS MER: Trafikverket: Något gick fel när de göt broplattan
Han kan inte uttala sig närmare om vad som har hänt just i Ludvika, men menar att det är klart att ett misstag har begåtts.
– Erfarenhetsmässigt är det den som har konstruerat formen och formställningen som har gjort fel. Det är viktigt att man undersöker det här ordentligt, man måste lära sig att göra rätt.
Han anser att det behövs tydligare regler för formställningar, men det är oklart vilken myndighet som är ansvarig.
– I princip är det entreprenören som ytterst ansvarar för själva säkerheten. Det blir säkert föremål för en juridisk prövning om det är Skanska eller underentreprenören i Ludvikafallet.
LÄS MER: Facket: ”Det dör arbetare varje månad”
Kan inte uttala sig
Trafikverket bygger bron för Ludvika kommuns räkning, men det är Skanska som utför själva byggnationen. Raset inträffade när en underentreprenör arbetade på platsen.
Trafikverket kan än så länge inte uttala sig om ansvarsfrågan eller eventuella likheter med tidigare fall, eftersom utredningen av broraset precis har inletts.
– Det blir ett flertal utredningar. Det jag vet säkert är att polisen och vi kommer att utreda det här, naturligtvis kommer säkert även Skanska att göra det, säger Sven Lindberg på Trafikverkets pressjour.
LÄS MER: Skanska skickar kristeam till platsen
LÄS MER: Vittne: ”Lät som om något sprängdes”