I våras revs den gamla järnvägsbron i Ludvika för att bygga en ny – men nu har alltså den nya rasat och människor kan ligga under rasmassorna. Foto: Fredric GustafssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Brobygge i centrala Ludvika har rasat – 12 skadade

Uppdaterad
Publicerad

12 personer befaras ha skadats i samband med ett broras i centrala Ludvika nu på torsdagseftermiddagen. Enligt uppgifter till SOS Alarm ska fundamentrör vikt sig vid ett brobygge och sex personer ska vara allvarligt skadade men ingen med livshotande skador.

Larmet om broraset längs Kajvägen kom in vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen och åtminstone 18 personer – samtliga av dem byggnadsarbetare – ska ha varit inblandade i själva arbetsplatsolyckan.

Enligt landstinget ska 12 personer ha skadats, varav sex personer allvarligt.

Skulle gjuta platta

Den gamla bron revs förra året och byggnationen av en ny bro påbörjades vid årsskiftet. Enligt Trafikverkets pressjour är både kommunen och Trafikverket inblandade i byggnadsarbetet, men vad som ligger bakom händelsen är fortfarande oklart.

Idag, när olyckan inträffade, skulle en platta gjutas och enligt regional produktionsledare på SOS Alarm så menar inringare att fundamentrör ska ha vikt sig och lett till att byggnadsställningar rasat på platsen.

LÄS MER: Trafikverket göt broplatta när bron rasade

Människor räddades från rasmassorna

Räddningsarbetet har varit intensivt. Samtliga av räddningstjänstens resurser i Ludvika sattes in och vid 16:30-tiden kunde SOS Alarm bekräfta att sex ambulanser och två ambulanshelikoptrar lastat skadade och kört iväg från platsen. 

Flera personer ska också ha räddats från rasmassorna, men vid 16:15-tiden uppgavs det att ingen person var kvar i rasmassorna.

TV: Se SVT Nyheters sändning om broraset

Förstärkningsläge på lasarett

Vid 17:30-tiden uppgav landstinget att ingen av de skadade hade livshotande skador, samtidigt som polisen uppger att sex personer, som också var på plats vid olyckan, inte förts till sjukhus.

Fyra av de skadade fördes till Ludvika lasarett men flyttades på fredagsmorgonen till Falu lasarett. En skadad fördes med helikopter till Universitetssjukhuset i Örebro och opererades under natten till fredagen. Övriga sju personer fördes direkt till Falu lasarett. Enligt landstinget Dalarna handlar skadorna framför allt om kross- och klämskador men också om trauma.

Vid 17:30-tiden uppgav landstinget att ingen av de skadade hade livshotande skador, samtidigt som polisen uppger att sex personer, som också var på plats vid olyckan, inte förts till sjukhus.

Landstinget klassar också händelsen som en allvarlig händelse och Falu lasarett är satt i förstärkningsläge.

LÄS MER: Vittnet Malinda: ”Lät som något sprängdes”

Polisen: hör av er till anhöriga

– Vi uppmanar personer som kan ha rört sig i närheten av platsen att höra av sig till sina anhöriga för att tala om att de är ok, säger polisens presstalesperson Stefan Wickberg.

Sju vägambulanser och två ambulanshelikoptrar har skickats till platsen. En ambulans har lastats med en person i nuläget. Foto: Erica Stenback/SVT

Vittnet: hörde kraftig smäll

När bron rasade på eftermiddagen så ska det ha låtit högt i Ludvika. Malinda Andersson jobbar ett fåtal meter därifrån.

– Vi hörde en kraftig smäll och reagerade på det och sprang ut och kollade vad som hänt. Men det känns tufft, många är oroliga. Det känns jobbigt, säger hon.

Hör SVT Nyheter Dalarnas reporter Erica Stenback på plats:

Har stoppat trafiken – oklart hur länge

Eftersom raset inträffade just över järnvägen, så har också tågtrafiken har stoppats. När tågen kan börjar rulla igen är dock oklart, menar polisen.

Polisen har börjat höra vittnen på plats om händelsen och en anmälan om arbetsmiljöbrott har upprättats. Teknisk undersökning påbörjades under fredagen.

Stoppet orsakar störningar i båda riktningarna för tåg från Hallsberg/Örebro till Borlänge/Gävle samt Hallsberg/Örebro vidare till Fagersta/Västerås. Trafikverket har ingen prognos för när tågen kan köra som vanligt igen.

Kommunen inrättar POSOM-grupp

Ludvika kommun höll ett möte under i stadshuset under eftermiddagen och enligt kommunens hemsida kallas nu POSOM-gruppen in.

LÄS MER: Flera krisgrupper kallas till platsen

På kommunens hemsida så står det också att Ludvika Ulrika kyrka har öppnat och är bemannad med präst och diakon, för att ta emot människor som kan ha behov av samtal och stöd.

LÄS MER: ”Det dör arbetare varje månad”

Bron som rasade under torsdagen kallas Kajbron och höll på att bytas ut. Den förra bron var utsliten och tanken var att den nya bron skulle öka trafiksäkerheten.


Kommunen finansierar bygget med en budget på omkring 20 miljoner kronor. Trafikverket ansvarar för genomförandet av bygget och står som byggherre.

Bygget påbörjades i januari och beräknades vara färdigställt till hösten, efter broraset ska nu en omplanering göras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Broraset i Ludvika

Mer i ämnet