Den påbörjade bron över järnvägen i Ludvika har rasat. Den gamla revs i våras – men nu har alltså den nya rasat och människor kan ligga under rasmassorna. Foto: Fredric Gustafsson/Foto-Mike

Trafikverket: Göt broplattan när Kajvägsbron i Ludvika rasade

Uppdaterad
Publicerad

Det är ännu oklart vad som ligger bakom brokollapsen i Ludvika. Raset inträffade när arbetarna göt broplattan.

– Då gick något fel, säger projektledare Mathias Johansson.

Flera personer skadades när Kajvägsbron i Ludvika rasade på torsdagseftermiddagen. Det är än så länge oklart vad som ligger bakom kollapsen, men projektledaren Mathias Johansson på Trafikverket uppger att arbetarna var i färd med att gjuta själva broplattan – som bilarna ska färdas över – när raset inträffade.

– Fästena var gjorda sedan tidigare, säger han.

Broraset i Ludvika

LÄS MER: Brobygge i centrala Ludvika har rasat

Konstruktionen hålls upp av en stålställning, men själva formen som arbetarna gjuter i är gjord av trä. Enligt Trafikverket är det stålställningen som har kollapsat.

Bekräftar uppgifterna

Trafikverket bygger en ny bro för väg- gång- och cykeltrafik över järnvägsspåret, eftersom den gamla var utsliten. Bygget av den nya Kajvägsbron startade efter nyår och skulle vara avslutat i oktober/november. Myndigheten bygger bron åt Ludvika kommun, men det är företaget Skanska som utför själva byggnationen. Enligt Trafikverket har bygget fortlöpt normalt fram tills nu.

Byggföretaget Skanska bekräftar att raset inträffade under gjutningsprocessen.

– En underentreprenör till oss arbetade på plats. Vi vet ännu inte exakt vad som har orsakat olyckan, säger Andreas Joons, pressekreterare på Skanska.

Avbrutit semestern

Projektledaren Mathias Johansson har avbrutit sin semester för att ta reda på vad som har hänt.

– Jag känner inte till omfattningen av det här. Jag måste få en bild av läget, säger han.

LÄS MER: Vittne: ”Lät som om något sprängdes”

LÄS MER: Skanska skickar kristeam till platsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Broraset i Ludvika

Mer i ämnet