Foto: TT

Så vill C förändra flyktingpolitiken

Publicerad

Kommunerna måste få bättre möjligheter att hantera mottagandet av asylsökande, anser Centerpartiet. Nu föreslår partiet fyra förändringar i flyktingmottagandet.

Bland annat ska kommunerna få full ekonomisk kompensation. Dagens system med kostnadsersättning är ”krångligt och otillräcklig” och behöver reformeras, skriver C-ledaren Annie Lööf och Johanna Jönsson, partiets integrationspolitiska talesperson, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Jämnare mottagande

C föreslår även att Migrationsverket tidigt måste samverka med kommunerna och att det införs en första boende-garanti vid kommunmottagandet.

Dessutom vill partiet förändra systemet som beräknar hur många flyktingar län och kommuner ska ta emot för att få ett jämnare mottagande över landet.

Annie Lööf håller med Miljöpartiet om att en asylsökande ska kunna byta spår från första dagen i Sverige.

– Är det så att man har en gedigen utbildning och man känner sig redo att börja jobba och få ett jobb ska man inte behöva vänta och vara kvar i asylprocessen, säger Lööf till DN.

FP vill se ny integrationspolitik

C-ledaren tog även upp i programmet att det ska byggas fler enkla bostäder i kommuner som tar emot många flyktingar för att lösa den akuta bostadskrisen.

Frågan om invandring och integration ökar i betydelse bland svenska väljare och rankas nu som den näst viktigaste frågan.

I går föreslog också Folkpartiet en förändrar integrationspolitik. Partiet vill se språkkrav för medborgarskap, fler tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta och försörjningskrav för anhöriginvandring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer